Foto: Shutterstock
Rudenī augus ne tikai novāc, bet arī tos pārstāda, lai nākamgad tie saplauktu un ziedētu vēl krāšņāk. Lai gan šķiet, ka dienziedēm jeb dienlilijām īpaša uzmanība nav jāpievērš, laiku pa laikam arī tās ir jāpārstāda, jo augs mēdz savairoties kā nezāle.

Par to, kurš ir vispiemērotākais laiks, lai pārstādītu dienziedes, "Tavs Dārzs" padomos dalās "Daugmales lilijas" liliju un dienliliju selekcionārs Guntis Grants.

"Dienlilijas var pārstādīt visu sezonu," stāsta selekcionārs. Viņš norāda, ka dienliliju pārstādīšanai ērtākais laiks ir agrs pavasaris, jo īpaši tas brīdis, kad augam vēl nav izaugušas lapas. Tad dienziedēm ir smalkākas bārkšsaknītes, kā rezultātā tās ir vieglāk izrakt.

"Rudenī dienlilijas ir grūti izrakt, jo tās ir ļoti sasakņojušās," atzīmē Grants. Dienliliju selekcionārs arī vērš uzmanību, ka dienziedes, kuras nav pieradušas pie Latvijas klimatiskajiem apstākļiem, jāsargās ļoti vēlu pārstādīt. Augs jāstāda ar tādu aprēķinu, lai līdz ziemai paspēj iesakņoties – labāk to pārstādīt ne vēlāk par septembri.

Taujāts par to, vai rudenī dienziedēm nav nepieciešams kāds speciāls mēslojums, selekcionārs norāda, ka auga mēslošana notiek pavasarī. "Ja saimnieks ļoti grib dejot apkārt un augam "skaitīt buramvārdus," tad var rudenī uzbērt kālija mēslojumu," norāda selekcionārs.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to pārziemošanu vai kopšanas darbiem rudenī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!