Foto: Shutterstock

Varētu domāt, ka vasara ir tas piemērotākais laiks floristikas materiālu ievākšanai, tomēr arī rudens visā savā krāšņumā piedāvā gana daudz dabas rotas, ko izmantot vainagu darināšanā, pušķu veidošanā un dažādu kompozīciju meistarošanā. Portāls Tavsdārzs.lv konsultējās ar floristi Līgu Poli, lai noskaidrotu, kādi dabas materiāli šobrīd ir ievācami, lai tos varētu izmantot floristikas nolūkos.

Rudens nebūtu rudens bez krāsainajām un košajām lapām, tāpēc, kamēr vien tās vēl ir pieejamas, un šogad tās ir īpaši košas un spilgtas, tās jāsalasa pietiekamos daudzumos. Floriste vērš uzmanību, ka bez klasiskajām kļavu lapām noteikti vērts ievākt arī eksotiskāku augu lapas, piemēram, tulpju koka, magnolijas, skabārža, sakuras, aprikožu un citu augļu un skaistu ziedu koku lapas. Starp citu, arī paparžu lapas, kas lai gan ir brūnas, var noderēt vainagu pamatnes veidošanai, aizstājot ar tām salmus. Savukārt no kļavu lapām var veidot skaistas rozītes vai veidot nelielus pušķīšus. Starp citu, eleganti izskatīsies, ja no pašām koka lapām izveidosi vainadziņu – tas lieliski izskatīsies piekārts pie parādes durvīm.

Nevar aizmirst arī par klasiku – kastaņiem, zīlēm un čiekuriem, kas vēja pūsti, jau salasāmi uz zemes. Starp citu, ja gadās kur sastapt ēdamos kastaņus, ir vērts ievākt to biezās un spurainās čaulas. Arī biežā sastopamo kastaņu čaulas var noderēt dažādiem dekoriem, piemēram, vainagiem, tāpēc jāievāc arī tie. Dodoties pastaigā pa kādu mežu, pilnas kabatas jāsalasa ar dažādu izmēru čiekuriem un lazdu riekstiem, kas nenolobīti izskatīsies ļoti dekoratīvi.

Varētu domāt, ka ar to arī dabas materiālu ievākšana varētu beigties, tomēr floriste ierosina ievākt arī dažādas graudzāles, sūnas un ķērpjus, kas ļoti noderēs vainagu un kompozīciju veidošanā. Starp citu, kas attiecas uz sūnām, floriste sniedz padomu – lai tās nebūtu tik sausas, apsmidzini tās ar ūdeni, tad tās atkal kļūs sulīgākas un mitrākas, un labāk izskatīsies kompozīcijās, taču kur tās nepieciešamas sausas, var nopūst ar kādu krāsu, piemēram, sudraba.

Dekoratīviem nolūkiem jāievāc salmenes, limonijas, kraspēdijas, sausziedes, fizāļa kaltētos augļus, mēnesenes, prosas skaras, gledīcijas un pat kukurūzas eksotiskās lapas. Skaisti izskatīsies arī mežrozīšu augļi, kas nopūsti ar krāsām, tāpēc arī tos var ievākt lielākos daudzumos, zariņus ar ogām var ievākt vainagu pīšanai, bet noderēs arī zari paši par sevi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!