Foto: Shutterstock

Pētījums par kafijas biezumu izmantošanu augkopībā sezonas beigās iegājis finiša taisnē – zināmi eksperimenta rezultāti, kas atklāj dažādus pavērsienus. Kā "Tavs Dārzs" informē pētījuma pārstāve Ērika Šmeļkova, svaigi kafijas biezumi aizkavē dārza augu attīstību, bet tajā pašā laikā substrātā iestrādāti kafijas biezumi sekmē veiksmīgu cīņu pret kaitēkļiem, jo augus tie ir mazāk skāruši.

"Tavs Dārzs" jau vēstīja, ka Nacionālā botāniskā dārza (NBD) zinātnieki sadarbībā ar kafijas vairumtirgotāju "Paulig Coffee Latvia" un vides apsaimniekotāju "Eco Baltia" pēta dažādu dārza kultūru reakciju uz augsnes ielabošanu ar nekompostētiem kafijas biezumiem. Šī gada rudenī tika solīts zinātniskā pētījuma apkopojums, kurā ieskicēs rezultātus un arī ieteikumus, un nu tie beidzot arī paziņoti.

  • Šeit var izlasīt kafijas biezumu pētījuma pirmos novērojumus, kas tika publicēti šī gada jūlijā.

Kā uzsver Šmeļkova, pētījums par kafijas biezumu izmantošanu dārza augsnes ielabošanā nesis gan iepriekš paredzētus, gan arī pāris visai negaidītus rezultātus. Viņa stāsta, ka apstiprinājušās pētnieku bažas – svaigu kafijas biezumu izmantošana augiem ne vienmēr palīdz augt. Kā izrādās, kafijas biezumi satur fizioloģiski aktīvas vielas, kas eksperimenta sākumā aizkavēja dārza augu attīstību. Pēc pāris mēnešiem pētnieki dobes papildināja ar kafijas biezumiem (1 līdz 5 litriem kafijas biezumu uz 1 kvadrātmetru), kas palīdzēja izlīdzināt augu augšanu. Šmeļkova skaidro, ka šī augšanas izlīdzināšanās skaidrojama ar augšanu bremzējošo vielu izskalošanos un noārdīšanos augsnes mikroorganismu ietekmē. Tieši to pašu pētnieki novēroja ar nezāļu augšanu, jo tās sākumā augušas sliktāk, bet pēc tam tās saņēmušās. Dobes NBD darbinieki ravējuši ļoti minimāli.

"Pārsteigums bija konstatētais fakts, ka augi ar kafijas biezumu piedevu substrātā bija mazāk kaitēkļu skarti," piebilst pētījuma pārstāve, "pirmie provizoriskie pētījuma rezultāti apliecinājuši, ka svaigus kafijas biezumus labāk iestrādāt rindstarpās vai kompostēt un tikai nākamajā sezonā iestrādāt augsnē, kur augs dārza augi." Kā sola Šmeļkova, uzņēmums "Paulig Coffee Latvia" turpinās sadarbību ar zinātniekiem, turklāt gaidāms arī kāds neplānots eksperiments, piemēram, otrreizēja kafijas biezumu uzlējuma vai novārījuma izmantošana augu kaitēkļu invāzijas ierobežošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!