Foto: Shutterstock
Ūdeņraža pārskābe ir ne tikai paredzēta dažādu pušumu ārstēšanai un mājas darbos, bet tā var kalpot kā lielisks palīgs arī dārzniecībā, piemēram, apstrādājot dārzeņu vai puķu sēklas.

Kā skaidro laikraksts "Latgales Laiks", sēklu apstrāde ar ūdeņraža pārskābi nav jauns, bet ir gana labs paņēmiens sēklu dezinficēšanai un sagatavošanai sēšanai. Laikraksts uzsver, ka ūdeņraža pārskābe uzlabo sēklu dīgtspēju, augu imunitāti, augšanas un attīstības tempu, kā arī ļauj iegūt lielāku ražu.

Lūk, laikraksta padoms soli pa solim, kā rīkoties, lai stimulētu sēklu dīgšanu:

  • sēklas iemērc uz 12 stundām 0,4 procentu ūdeņraža pārskābes šķīdumā;
  • lēni dīgstošās sēklas, piemēram, bietes un pētersīļus, nepieciešams iemērkt uz 24 stundām.

Ja ir vēlme sēklas dezinficēt dažu minūšu laikā, tad tās var apstrādāt ar 10 procentu ūdeņraža pārskābes šķīdumu, noturot sēklas šajā šķidrumā 20 minūtes. Kā uzsver "Latgales Laiks", sēklu un šķīduma masas attiecībai jābūt 1:1. Savukārt pēc tam sēklas nepieciešams rūpīgi noskalot ūdenī, izžāvēt tā, lai tās atkal būtu "birstošas" sējas darbiem.

Kā raksta laikraksts, sēklu mērcēšana 0,4 procentu ūdeņraža pārskābes šķīdumā paātrina dīgšanu par 2 līdz 4 dienām, uzlabo ražību un veicina nitrātu satura samazināšanos produkcijā, bet 10 procentu ūdeņraža pārskābes šķīdums samazina sēklu inficēšanos ar patogēniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!