Uzmetot paviršu skatu melnam kukainim ar gariem taustekļiem, var šķist, ka tā ir pavisam nekaitīga radība. Lidojumā šis kukainis ir līdzīgs mušai ar maziem, trausliem spārniem, bet, kad kukainis nolaižas, viņš sakļauj spārnus, kuriem pāri pārklājas tumši un cieti virsspārni, kā bruņas - tās ir vaboles jeb cietspārņi. Zem cietajām melnajām bruņām var slēpties mēbeļu postītājs.

"DELFI Māja un dārzs" apkopoja ārvalstu plašsaziņas līdzekļu padomus cīņai ar mēbeļu koksngraužiem un mēbeļu ķirmjiem, kas ir lielākie un izplatītākie nedzīvas koksnes kaitēkļi Latvijā. Ja tiem nekas netraucē, tad koka mājas, koka galdi un krēsli, antīkie koka priekšmeti - tas viss var pārvērsties koksnes miltus saturošā pulverveida masā. Šie koksngrauži koku sagrauž un apēd.

Vaboļu dzīves cikls

Koksngrauži (Cerambycidae) ir viena no izplatītākajām vaboļu dzimtām Latvijā - kopā sastopamas apmēram 100 sugas, tās ir apmēram 4,5 - 5 mm lielas. Tām ir spēcīgi taustekļi, kas var būt pat garāki par pašu vaboles ķermeni. Starp priekškrūšu vairogu un vairodziņu šīm vabolēm ir labi attīstīts skaņas aparāts.

Pieaugušas vaboles galvenokārt atrodas ārpus koksnes, jo intensīvi meklē partneri, un kad tas paveikts, vaboles pārojas un dēj olas koksnes spraugās vai īpaši kokā izgrauztos caurumos.

Meklējot partneri, tiek izdalītas specifiskas signālvielas jeb feromoni partneru pievilināšanai. Kāpuri savas ejas veido zem koka mizas vai koksnē (arī trūdošā), kas drīz piepildās ar mizas vai koka skaidiņām, kas birst laukā no ejām.

Koksngrauži var dzīvot pat 10 gadus, bet mēbeļu ķirmja dzīves ilgums ir apmēram divi līdz pieci gadi.

Cīņa ar koksngraužiem un mēbeļu ķirmjiem

Ja uz ēnainās mēbeļu puses vai grīdas un sienu virsmas ir parādījušās nelielas apaļas spraugas, zem kurām redzama koksnes pulverveida masa, tad tā ir pirmā pazīme, ka mājās iemitinājušies koksngrauži.

- Sadzīves apstākļos cīnīties pret šiem koksnes kaitēkļiem ir sarežģīti, jo tie varētu būt noslēpušies un iedzīvojusies koksnē tik dziļi, ka tiem ir neiespējami piekļūt. Aptaujātie eksperti iesaka doties pie speciālistiem, kuriem ir pieejamas speciālas gāzveida un šķīdumu indes.

- Pret kaitēkļiem var cīnīties arī pašu spēkiem - piemēram, ziemā mēbeles vajadzētu iznest aukstā telpā, lai koksngrauži un ķirmji varētu izsalt.

Priekšmetus var piesūcināt arī ar ožamo spirtu, ietinot mēbeli plēves pārklājumā. Cīņā ar šiem kaitēkļiem var izmantot arī terpentīnu - noklājot to vairākkārtīgi ar otu uz bojātās virsmas vai iesmidzinot koksngraužu radītajās spraugās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!