Foto: Shutterstock
Ar to vien, ka atkritumi tiek šķiroti, nepietiek. Vēl svarīgāk ir darīt to pareizi, lai rezultātam būtu jēga, tāpēc ''liec aiz auss'' šos ''Māja&Dārzs'' un ''Good House Keeping'' apkopotos padomus un šķiro atkritumus apdomīgi.

Plastmasa

Lielākā daļa no mums atceras, ka plastmasas pudeles ir jāsaplacina un jāmet atsevišķā konteinerā, taču dažkārt mēs neiedomājamies, ka piena paku un pudeļu korķi, kas ir no plastmasas arī ir pārstrādājami materiāli, tāpēc tos nevajag mest kopā ar sadzīves atkritumiem. Ja šķiro plastmasas atkritumus, tad atceries, ka korķus un etiķetes nav nepieciešams noņemt, jo tas tiek izdarīts pārstrādes procesā. Savukārt plastmasas trauciņi no krējuma, jogurta un citiem produktiem, kā arī konfekšu papīri Latvijā šobrīd netiek pārstrādāti, tāpēc tie ir jāizmet kopā ar sadzīves atkritumiem. 

Ne viss ir pārstrādājams

Ir lietas, kas ir pārstrādājamas, un ir lietas, kuru šķirošanai nav jēgas. Pirms rūpīgi ķeries klāt pie visu izmantoto lietu šķirošanas, noskaidro, vai ir šo priekšmetu pieņemšanas vietas pārstrādei. Jāatceras, ka šķirošanas konteineri ir paredzēti izlietotajam iepakojumam, bet vecās disketes, CD matricas, videokasetes un citas līdzīgas ierīces nav iepakojums, tādēļ tos nedrīkst mest šķirošanas konteineros. Šīs lietas netiek nodotas pārstrādei, tāpēc tās ir jāizmet pie sadzīves atkritumiem.

Papīra pārstrāde

Mums pat grūti iedomāties, cik daudz papīra izmantojam gada laikā, turklāt, ja tas tiek izmests kopā ar pārējiem atkritumiem, mēs zaudējam ļoti daudz atjaunojamo resursu. Īpaši birojos, kur papīrs tiek izmantots lielos apjomos, ir vērts ieviest izmantoto un nederīgo papīru konteinerus. Starp citu, ir vairāki uzņēmumi, kas var apkalpot ar papīru pārstrādi, atbraucot tiem pakaļ un aizvedot uz pārstrādes rūpnīcu. Šāds ieradums, šķirot papīru un nemest to kopā ar pārējiem atkritumiem, būs ļoti pateicīgs dabai.

Polietilēna maisiņi

Jau mēneša laikā no iepirkumu veikšanas mājās sakrājas prāvs pulks plastmasas maisiņu, taču gada laikā tas sasniedz neticami lielus apjomus, tāpēc nevajadzētu būt paviršiem arī pret šiem atkritumiem. Bieži vien cilvēki šos maisus izmanto miskastes ieviešanai, taču tā kā pēc tam tie vienalga nonāk vienā konteinerā ar pārējiem atkritumiem, labie nodomi dzīvot dabai draudzīgāk, paliek novārtā. Polietilēna maisiņi ir jāizmet plastmasai paredzētajā konteinerā. Iegādājies kokvilnas iepirkumu somu, kurā salikt iegādātos produktus – tādā veidā ietaupīsi naudu, nepērkot maisiņus katru reizi, kā arī nepiesārņosi dabu ar maisiņu izmešanu.

Neziņa par atkritumu šķirošanu

Dažkārt cilvēki labu gribēdami, atkritumus iemet nepareizajos konteineros, tāpēc iepriekš vajag noskaidrot atbilstošāko konteineru konkrētajiem atkritumiem. Piemēram, kartupeļu mizas ir jāizmet kopējo sadzīves atkritumu konteinerā vai arī pie BIO atkritumiem, polietilēna maisiņi jāmet plastmasai paredzētajā vietā, bet putuplastu pie sadzīves atkritumiem. Stiklus, spoguļus un traukus nedrīkst mest pie šķirotajiem atkritumiem, jo tie nav iepakojumi, tāpēc tie jāmet sadzīves atkritumu konteinerā vai arī izmanto iespēju nodot to stikla pārstrādes iestādēs.

Noderīgi!

Ja vēlies šķirot atkritumus, bet tuvākajā apkārtnē nav pieejami zaļā punkta atkritumu konteineri, vērsies pie pašvaldības, jo to pienākums ir nodrošināt dalītu atkritumu vākšanu.

Ja vēlies noskaidrot, kur pilsētā atrodas atkritumu šķirošanas un to konteineru savākšanas vietas, vērsies pie vietējā atkritumu apsaimniekotāja, pašvaldības vai arī iepazīsti Latvijas Zaļā punkta izveidoto interaktīvo karti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!