Foto: Shutterstock
Ja parūpēsimies par sala izturīgākajiem čivinātājiem šajā drēgnajā laikā, tie noteikti būs mums pateicīgi, tomēr pāris nianses ir jāievēro. Ir jāzina, kādu barotavu izvēlēties, kādu barību putniem piedāvāt un kā to vispareizāk novietot.

Kādu barotavu?

Barotavas izskats ir būtisks mums pašiem, lai tā būtu pievilcīga, bet putniem pats svarīgākais tomēr ir, lai tā būtu viegli pieejama un barība būtu ērti sasniedzama. Putnu barotavas ir visdažādākās formās un krāsās pieejams veikalos, bet vari to pagatavot arī pats pēc saviem ieskatiem. Lai arī kādu barotavu nolemtu ierīkot, atceries, ka tai jābūt tik lielai, lai tajā netiktu lielie putni, kas barību spēj sameklēt paši, piemēram, baloži un vārnas. Svarīgi, lai barotavai būtu jumtiņš, kas neļaus barībai apsnigt vai salīt, kā arī grīda ar apmalītēm, lai barība nenobirtu zemē un putnam to būtu ērti apēst. Pievērs uzmanību tam, lai barība ir viegli pieejama, tā nesasnigtu, vējš to neaizpūstu un barības krājumus būtu ērti papildināt. Raugies, lai barotava būtu stabili nostiprināta, un tai nebūtu plīvošas detaļas, kas var sabiedēt putnus. 

Barības izvēle

Mums pašiem ziemā nepieciešams daudz enerģijas, tāpēc izvēlamies pārtiku ar augstāku tauku saturu. Tas pats attiecas arī uz putniem, arī tiem barībai jābūt ar augstu tauku saturu. Lai arī esam pieraduši putnus pabarot ar sadrupinātu maizi, ar to nav pietiekami enerģijas iegūšanai. Ja vēlies izmantot maizi, tad izmērcē to taukos vai eļļā, tad tai būs lielāka enerģētiskā vērtība. Putni noteikti priecāsies arī par taukiem, nesālītu speķi, nelobītām saulespuķu sēklām, kaltētiem augļiem, āboliem, dažādām sēklām un graudiem.

IEVĒRO!

Putniem nekādā gadījumā nedrīkst dot sāļu barību, tāpēc arī vienmēr piekodina dot nesālītu speķi. Ja dod maizi, raugies, lai tās sastāvā būtu pēc iespējas mazāk sāls. Noteikti nebaro putnus ar iepelējuši maizi, riekstiem vai graudiem, jo tas var būt nāvējoši. Ja baltmaizi var dot putniem, tad rupjmaizi nevajadzētu, jo tā mēdz savelties kunkulī un nopietni traucēt gremošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!