Šķiet, tik bagātīga, spilgta un sulīgi zaļa daba visapkārt ir tikai pavasarī, tāpēc jātver viss, ko tā mums dod. Šobrīd pilnā sparā piekalnēs, pļavu un mežu nomalēs kautrīgi zied dzeltenās gaiļbiksītes, bet retais izmanto to vērtīgumu.

Ieguldījums ārstniecībā

Gaiļbiksītes (Primula veris), kas tautā dēvētas arī par gaiļpiesīšiem, ierindojas vērtīgo ārstniecības augu sarakstā un arī uzturā lietojamo pavasara augu kategorijā. Gluži vai pienākums visiem šajā pavasarī ir salasīt kaut buntīti šo saulaino augu, jo tie satur pulka vitamīnu – A, C un E. Gaiļbiksīšos esošās vielas stiprina imunitāti, attīra organismu un sniedz pavasara uzņemto spēku un enerģiju. Tautas medicīnā šo augu ieteicams lietot kreņķīgiem un jutīgiem cilvēkiem un tiem, kam ir nosliece uz histēriju un emocionālu nestabilitāti. Gaiļbiksīšu tēja ir labs līdzeklis migrēnas un galvas reiboņa ārstēšanai, taču tikpat iedarbīgs tas ir plaušu slimībām, menstruālā cikla nojukšanas gadījumos, kā arī klepus, aizsmakuma un elpošanas ceļu iekaisuma ārstēšanā. Šis augs ieteicams arī vēdera aizcietinājuma gadījumos. Gaiļbiksīša saknei piemīt sviedrējošas, karstuma mazinošanas un atkrēpošanu veicinošas īpašības, tāpēc ieteicams ievākt ne tikai lapas, bet arī saknes, taču jārēķinās ar to, ka tam piemīt arī nomierinošas un iemidzinošas spējas.

Auga izmantojums

Gaiļbiksītes ieteicams ievākt kaut vai tējas dēļ vien, jo tā ļoti labi attīra organismu un spēcina ar vitamīniem, tāpēc ievāc bunti šo ziediņu, izkarini to labi vēdinātā telpā un izkaltē tējas izmantošanai. Kaltēt var ne tikai ziedus, bet arī saknes un lapas, ko izmantot dažādiem nolūkiem. Tikai atceries, ka kaltēšanā jāizmanto lina vai kokvilnas audums vai arī balts papīrs. Vēl viens veids, kā izmantot vērtīgo augu, ir uzlējuma gatavošana. Pielasi pilnu burku ar gaiļbiksīšu ziediem, pārlej tos ar baltvīnu un uzglabā saulainā vietā, ik pa laikam pakratot burkas saturu. Ar laiku dzēriens iegūs aprikožu garšu un ļoti patīkamu aromātu, turklāt būs daudzkārt veselīgāks par jebkuru veikalā iegādājamo vīnu. Ja uzlējums ir pārāk stiprs, to ik pa laikam var atsķaidīt ar baltvīnu.

Ne tikai veselīgi, bet arī garšīgi

Kā jau vairums mūsu pļavās augošie augu, tie ir ļoti veselīgi un organismam vērtīgi, taču šajā gadījumā gaiļbiksīši izceļas arī ar patīkamām garšas īpašībām. Ne velti spāņu virtuvē gaiļbiksīšu lapas tiek izmantotas kā lapu salāti, bet Anglijā ziedus liek lietā vīna aromatizēšanā. Gaiļbiksīši ir izmantojami visā savā godībā, sākot no saknes, līdz pat ziediem, tāpēc katrai auga daļai vērts pielāgot piemērotāko izmantojumu. Lapas vislabāk izmantot salātu gatavošanā, tā kā to dara spāņi, jo uzturvērtības ziņā tās pārspēj vairumu lapu salātu. Bez salātiem lapas var pievienot zaļajiem kokteiļiem, sasmalcināt un papildināt biezpienu, jogurtu, kefīru, kādu sautējumu vai arī izmantot krēmzupu dekorēšanai. Starp citu, kaltētas lapas atgādinās medainu garšu. Ziedus vislabāk izmantot tējas gatavošanai.

Interesanti fakti par gaiļbiksītēm:

  • Pāris lapiņu gaiļbiksīšu ir pietiekami, lai nodrošinātu cilvēka organismu ar nepieciešamo C vitamīnu devu dienā.
  • Bez visām vērtīgajām īpašībām, gaiļbiksītes tiek izmantotas dekoratīviem nolūkiem.
  • Daudzas tautas gaiļbiksītēm ir piedēvējušas īpašu maģisku spēku. No senajiem ķeltiem un galliem tiesības vākt šo augu bija vienīgi par druīdiem sauktajiem priesteriem.
  • Gaiļbiksīšu ziedi un saknes īpaši labi palīdz cilvēkiem, kam ir nosliece uz histēriju, emocionāli nestabiliem, jutīgiem pret laika maiņām, kā arī sirgstošiem ar galvas reiboņiem.
  • Gaiļbiksīšu dāvāto spēku ieteicams izmantot vēža slimniekiem, kuri pavasarī izjūt vitamīnu badu.
  • Augs var būt kairinošs, tāpēc to nevajadzētu lietot grūtniecēm un cilvēkiem, kas nepanes aspirīnu.
  • Šis ir viens no retajiem augiem, kura visas sastāvdaļas ir izmantojamas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!