Cik veci ir cilvēku koka mājokļi, tik ilgi zināms arī ķirmis, - viens no kaitīgākajiem mājdzīvniekiem. Ar savām zināšanām to apkarošanā dalās mūsu lasītājs Jānis Kalniņš, ērģeļu būvētājs un restaurators.

Paradumi

Ķirmim patīk kārtīgi nostāvējies koks un, protams, siltums, tādēļ tas labprāt apmetas mūsu mājokļos - līdz pat skarbajiem ziemeļiem. Uz sienu, grīdu vai mēbeļu graušanu ķirmi pamudina vienkāršs iemesls - tam patīk garšīgi paēst! Priekšroka ar cukuriem bagātajām koku sugām - bērzam, kļavai, alksnim, mazāk priedei. Ozols ķirmim nepatīk, jo satur miecvielas, bet liepa un apse maltītei ir pārāk liesas.

Koks ir īpaši garšīgs, ja ciršanā nav ievērota gadsimtiem vecā tradīcija, - darīt to ziemā, kad veģetācija ir apstājusies un cukuri šķiedrās pārveidojušies cietē. Noderīga prakse esot bijusi arī koku pludināšana pa upēm. Tās laikā no stumbru aplievas (ārējās daļas) izskalojas potenciālās barības vielas, baļķi kļūst mazāk gardi un tādēļ drošāki ievietošanai māju sienās. Vēl nesen pie smalkām galdniecībām īpašiem pasūtījumiem (piemēram, ērģeļu būvniecībai!) baļķi noturēti speciāli izraktos dīķos. Koksnei norimst spriegums, izskalojas ogļhidrāti, bet ūdens ar laiku kļūst ... smirdīgs un rūgstošs.

Celtniecības un galdniecības konstrukcijās ķirmji galvenokārt apēd priedes aplievu un par sveķaino kodolu pat neinteresējas. Tādēļ, ja arī mājas griestu sijā ir kāds ķirmju caurumiņš, tā vēl nav liela nelaime. Vecajām nesošajām konstrukcijām ir pietiekami lielas izturības rezerves, tādēļ pāris mazu caurumiņu tās nevar būtiski skart. Cita lieta, ja to skaits sasniedz jau ap 15 ejām kvadrātdecimetrā. Tad koks ir pamatīgi bojāts un vajadzētu šo vietu protezēt.

Ķirmim dzīvošanai nepieciešams normāls gaisa mitrums (virs 40%) un temperatūra virs 0 ºC. Lai vairotos, - nomaļa, vēlams putekļiem un citiem netīrumiem apklāta vietiņa. Ja gaiss ir vēsāks vai ar zemāku mitrumu, kukaiņi aizmūk vai vienkārši aiziet bojā. Modernie dzīvokļi ar centrālapkures radiatoriem un plastmasas logiem tiem vispār nav pieņemami! Interesanti, ka baznīcās, kuras ziemā vispār neapkurina, novēro daudz mazākus ķirmju bojājumus nekā tajās, ko mazliet apsilda...

Metodes

Ķirmju ģiftēšanā ir vairākas metodes. Vislabākā - izmantot pareizi gatavotu koku un to impregnēt ar aizsardzības līdzekli. Lietuvieši labības noliktavu dezinfekcijai izmanto fumigācijas sveces - speciālu līdzekli pret kukaiņiem, kurš lieliski palīdz arī pret ķirmjiem, un tas efektīvi izmantots arī Kretingas luterāņu baznīcā. Latvieši sākuši interesēties par vācu rūpniecisko metodi (pagaidām gan izmantota tikai Liepājas Svētās trīsvienības baznīcā un Kuldīgas katoļu baznīcā), kad hermētiski noslēgtā telpā izsmidzina metilbromīda gāzi, tā iekļūst visās koka ejās, un kaitēklim beigas. Tomēr process ir diezgan dārgs un darbietilpīgs: ja jāapstrādā arī jumta konstrukcijas, visa ēka gandrīz vai jāietin plēvē. Līdzeklis nav tik nekaitīgs (telpaugi novīst uzreiz!), piedevām nav arī garantijas pret ķirmju invāziju nākotnē. Lielākām celtnēm ar visaptverošiem bojājumiem gan tā ir vienīgā efektīvā apkarošanas metode. Pat mazu pirtiņu nemaz nav iespējams ar ķīmiju tā apstrādāt, lai itin visur inde būtu uzklāta.

Alternatīvie paņēmieni ķirmju apkarošanā balstās kukainīšu vairošanās paradumu izpētē. Ķirmis ir dzīva būtne, kam nepieciešams pāris reižu gadā - maijā un septembrī - palustēties svaigā gaisā simpātiskas draudzenes kompānijā. Tad viņš ir gatavs atstāt savu koka cietoksni (interesanti, ka nekad neizmanto veco eju, bet grauž jaunu!). Izvēlējies nomaļu, putekļainu vietiņu, tas izlien ārpusē un sāk aicinoši muzicēt, līdz ķirmene ir klāt. Turpat arī notiek pārošanās un oliņu dēšana. Ja gadījies izkļūt caur saindētu koksni, ķirmītis uz mīlestību vairs nav spējīgs un pat atgriezties mājās tam nepietiek spēka...

Šādu risinājumu sniedz permetrīna preparāti, piemēram, firmas "Remmers" rūpnieciski ražotais Insekt killer 0,25% koncentrācijā. Tajā izmantots organiskais šķīdinātājs, kurš lieliski iesūcas kokā. Veikalos "KRauta" līdzīgs līdzeklis nopērkams 200 ml iepakojumā, taču ir samērā dārgs. Veterināro līdzekļu tirgotavās pārdod Bio kill Spray 100 gramu iepakojumā. Var izmantot arī permetrīna 0,25% šķīdumu spirtā. Atšķirībā no metilbromīda gāzes, kura tiek visur un iznīcina visu, kam ir hitīna segts ķermenis, šī apstrādes metode tomēr ļauj saudzēt citu kādu kukaini, kas ir ķirmju dabiskais ienaidnieks, dzīvo to izgrauztajās ejās un pārtiek no to kāpuriem, nevis grauž koksni (protams, ja inde iesūcas koksnē pietiekami dziļi, arī tie ir pagalam).

Uzklāšanas process ir vienkāršs. Vispirms koksni labi notīra un noslauka ar mitru lupatu, tad uz virsmas ar otu (vislabāk - ar pulverizatoru!) uzklāj aizsarglīdzekli. Mājsaimnieces var nesatraukties par galdu, bufešu, klavieru un krēslu virsmām, kuras uzkopj ikdienā (starp citu, tās vispār nedrīkst apstrādāt, jo var nonākt saskarsmē ar ādu!): pietiek iztīrīt vien mēbeļu apakšpusi un iekšpusi, kur parasti zirnekļu tīkli sakrājas biezā kārtā. Pulverizatoru noregulē sīku pilienu režīmā, lai preparāts nokļūtu tieši uz virsmas, nevis izsmidzinātos gaisā, un nopūš visas apdraudētās detaļas, citādi kāds no kaitēkļiem var izmantot neskartās vietas un tomēr izdzīvot. Strādājot ar aizsarglīdzekli, jārēķinās, ka permetrīns ir viegli indīgs. Nepieciešami gumijas cimdi un gāzmaska ar ogļu filtru, ko var nopirkt tikai profesionālo aizsardzības līdzekļu veikalos. Kad darbs padarīts, telpu divas dienas vēdina. Preparāts sargā koka virsmu apmēram piecus gadus. Mājas apstākļos labāk izsmidzināšanu uzticēt profesionāļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!