Foto: Shutterstock
Dārza darbu sezona rit pilnā sparā! Augsne sāk atlaisties pēc aukstās ziemas, kas nozīmē to, ka tajā drīz varēt sēt un stādīt iecienītos augus. Kādus augus aprīlī var sēt dārzā, lūko raksta turpinājumā.

Skaidrs ir viens – dārza darbos vienmēr liela uzmanība jāpievērš laikapstākļiem un temperatūru svārstībām. Aprīlis, maijs un arī jūnijs ir ļoti mānīgi mēneši, kad temperatūra stabiņš var noslīdēt zem 0 grādu atzīmes, tāpēc nevajadzētu steigties ar augu izstādīšanu. Tāpat pirms sēšanas kārtīgi izlasi katra auga sēšanas un stādīšanas prasības, lai nesanāk tā, ka augu

Redīsi. Tie ir aukstumizturīgi augi, kas lieliski augs ne tikai siltumnīcās, bet arī uz lauka. Tie pacieš vismaz -3 grādu salu, tāpēc pašlaik droši var ļauties sēšanas darbiem siltumnīcā. Ar redīsu sēšanu atklātā laukā pašlaik gan nevajadzētu steigties, jo gaisa temperatūra vismaz naktīs mēdz būt svārstīga. Šajā un šajā rakstā vari izlasīt plašāk par redīsu šķirnēm un to audzēšanu.

Skābenes. Tās parasti sēj aprīlī un maijā. Skābenes aug ļoti ātri, tāpēc ražu jau varēs sākt vākt vasarā. Ja laikapstākļi atļauj un ir silts laiks, tad ārā var sēt arī salātus un dilles. Tikai jāņem vērā, ka diļļu sēklas sadīgst iesilušā augsnē. Šeit vari izlasīt, kāpēc siltumnīcas dilles nav tik aromātiskas kā dārzā augušās, bet šeit vari uzzināt, kāpēc dilles ir veselīgas un kad var arī kaitēt. Savukārt šajā rakstā vari smelties padomus, kā izaudzēt brangu un kraukšķīgu salātu ražu.

Burkāni un agrie kartupeļi. Burkānu sēklas dīgs arī zemā temperatūrā, proti, +2, +3 grādos. Tā kā burkāni ir ļoti pieticīgi, tad tiem nevajadzēs minerālmēsliem bagātinātu augsni. Tāpat jāliek aiz auss, ka burkānu sēklas nevajadzētu sasēt pārāk biezi. Savukārt aprīļa beigās var plānot agro kartupeļu stādīšanu! Šeit vari apskatīt lielo kartupeļu šķirņu sarakstu un gūt vērtīgus padomus to stādīšanā.

Zirņus. Kā vēsta ticējumi, gada simtajā dienā zemē jāsēj zirņi. Tas nozīmē, ka zirņi jāliek zemē 10. aprīlī. Kā pareizi sēt zirņus, kādu augsni izvēlēties, lasi šeit. Atceries, ka zirņi aukstumizturīgi augi – tie spēj pārciest pat grādu virs nulles, bet dīgsti pacietīs pat salnas līdz -7 grādiem pēc Celsija. Vien vārīgāki ir paaugušies zirņi, jo tie neizturēs salu, kas būs stindzinošāks par -2 grādiem pēc Celsija. Tāpat uzmani jaunos stādījumus no meža baložiem un sīļiem, kas uz tiem ir varen kāri!

Pavasarī droši vari dārzu papildināt ar augļu kokiem un ogulājiem! Šajā rakstā vari apskatīt stādu tirdziņu sarakstu visā Latvijā, kur varēs iegādāties dažādus stādus savam dārzam!

Ja sarakstā neatrodi kādu augu, kuru var stādīt vai sēt aprīlī, tad pastāsti par to komentāru sadaļā vai e-pasta adresē: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!