Foto: Shutterstock
Klāt skaistais ziedoņa mēnesis – maijs, kas dārzkopjiem kļuvis par īstu izaicinājumu, jo naktīs uzglūn bargas salnas. Taču dārza darbi tāpēc neapstājas. Kādus augus maijā var sēt un stādīt dārzā, lūko raksta turpinājumā.

Kad augsne dārzā ir sagatavota – laiks nodoties sējas darbiem! Tieši 8. maijā – Staņislava dienā – pēc senču ticējumiem dārzā ir jāstāda sīpoli. Kā to pareizi darīt, lūko šeit. Savukārt 9. maijā, kad ir Niklāvi jeb Ījābi, laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs vēsta, ka arī var stādīt sīpolus, kartupeļus, pupas un sēt zirņus. "Ja vēss, mākoņains, būs laba raža," raksta laika zīmju vērotājs. Šajā rakstā vari izlasīt laika vērotāja ieteikumus par labākajiem sējas laikiem šopavasar.

Dārzā turpina sēt burkānus, galda bietes, salātus, dilles, pētersīļus, kā arī redīsus. Savukārt mēneša vidū var sēt vasaras rutkus. Maija pirmajā dekādē var nodoties sīpolu, puravu dēstu un ķiploku stādīšanai. Ja laikapstākļi ir atbilstoši un salnas neuzglūn, tad mēneša izskaņā var aizvējā un saulainās vietās sēt gurķus un stādīt tomātus. Ja lecektīs ir izaudzēti dēsti, tad tos var stādīt maija vidū. Kā teikts "Dārzkopja rokasgrāmatā," pēc gurķu iestādīšanas lecekts iekšpusē gar malām 30 centimetru platumā visapkārt var stādīt salātus vai sīpolus lokiem.

Ja vēl neesi ķēries klāt sējas un stādīšanas darbiem, tad šajos "Tavs Dārzs" rakstos varēsi uzzināt vērtīgus padomus dažādu augu sēšanai un stādīšanai maijā:

Ja sarakstā neatrodi kādu augu, kuru var stādīt vai sēt maijā, tad pastāsti par to komentāru sadaļā vai e-pasta adresē: maja@delfi.lv.

Raksta tapšanā izmantota Ē. Pūkaines grāmata "Dārzkopja rokasgrāmata. Dārzeņi mazdārziņā" (Rīga, "Avots", 1986).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!