Foto: Shutterstock
Pēc zemeņu ražas nedrīkst aizmirst, ka par augiem ir jāturpina rūpēties – tie jāravē, jāsagatavo jaunajai sezonai, kā arī uzmanība jāpievērš zemeņu stīgām. "Tavs Dārzs" ar zemeņu audzētāju palīdzību skaidro, ko pēc gardo ogu sezonas darīt ar zemeņu stīgām, kas izpletušās un pārņēmušas zemeņu dobi.

"Tavs Dārzs" uzrunātie zemeņu audzēšanas pārstāvji atgādina, ka stīgas atņem zemeņu krūmam spēku, kā rezultātā tas var ietekmēt nākamā gada ražu.

  • Šeit vari izlasīt zemeņu audzētāju ieteikumus, ko darīt ar zemeņu lapām pēc ražas beigām – tās atstāt vai nogriezt?

"Ja negrib iegūt jaunus zemeņu stādus, tad stīgas var griezt nost, jo stīgas augot atņem zemeņu krūmam spēku, un līdz ar to samazinās arī nākošā gada raža," norāda zemeņu audzēšanas saimniecības "Blomi" pārstāvis Valdis Milaknis. Viņš arī uzsver, ka stīgu griešana būtu jāveic ik pa laikam, jo tās ataug.

Arī SIA "Lubeco" valdes priekšsēdētāja Zane Silgale uzsver, ka pirms stīgu griešanas nepieciešams izvērtēt to, vai zemeņu stādi ir vai nav vajadzīgi. "Ja stādi nav vajadzīgi, visas stīgas jānogriež pēc iespējas ātrāk, lai neatņem zemenēm spēku nākamā gada ražas briedināšanai," skaidro Silgale, kura arī uzsver, ka laikā, kad zemeņu stīgas ir ataugušas, tās jānogriež atkārtoti.

"Ja stādi ir vajadzīgi, tad ņem tuvāko iesakņojušos lapu rozeti mātes augam, bet pārējo stīgu nogriež," piebilst Silgale. "Es gan iesaku ņemt stādus tikai no jauna stādījuma, jo vecos jau var būt ieperinājušies kaitēkļi un slimības."

Ja arī tev ir radies kāds interesējošs jautājums par zemeņu audzēšanu vai citiem augiem, tad droši raksti to e-pasta adresē: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!