Foto: Shutterstock
Veicot pavasara ģenerāltīrīšanu, neizbēgami radīsies lielāka vai mazāka kaudze ar mantām, priekšmetiem, apaviem un apģērbu, kas varbūt nemaz nav tik sliktā stāvoklī, bet tomēr netiek izmantoti. Šādās situācijās mūsu nederīgās mantas var būt pat vairāk, kā vērtīgas citiem, tāpēc nolēmām informēt par nodošanas vietām.

Neatkarīgi no tā, kur būsi nolēmis nodot nevajadzīgo apģērbu, apavus vai citas mantas, svarīgi katram pašam novērtēt šī ziedojuma lietojamību un vērtību. Apģērbs, kas ir sabojāts vai neizmazgājami netīrs, apavi, kas ir bojāti un mantas, kas nepilda savu funkciju, arī citiem nebūs vērtīgas, tāpēc šādas lietas nenodod, bet atrodi citu veidu, kā no tām atbrīvoties. Būsim godprātīgi un dalīsimies ar to, kam ir vērtība, lai arī citi var priecāties par saņemto.

Ja prāto par to, kur šīs mantas nonāk tālāk, tad visbiežāk tās tiek šķirotas un tad piešķirtas patversmēm, sociālās palīdzības centriem, bērnu namiem, mazturīgām ģimenēm un citiem, kam tas tik tiešām ir nepieciešams. Ja paši zinām kādu, kam mantas varētu noderēt vairāk nekā pašiem, to var darīt bez starpniecības palīdzības, taču reizēs, kad nav ideju par nodošanu, noderēs šie ierosinājumi.

Vietas, kur iegādāties un nodot mantas

Viens no pēdējā laika atklājumiem ne vienam vien, noteikti ir veikals ''Otrā elpa'', kas nu atrodams ne tikai Rīgā, bet arī Liepājā. Šeit var ne tikai nodot pašu nevajadzīgās mantas, bet arī iegādāties par ļoti simpātiskām cenām apģērbu, apavus, interjera, dizaina priekšmetus un citus sadzīves priekšmetus. Iegūtā nauda par iegādātajām lietām tiek ziedota labdarībai, tāpēc, iegūstot sev kaut ko vērtīgu, būsi izdarījis arī labu darbu citiem. Vairāk informāciju par ziedošanu meklē šeit.

Pārdaugavas iedzīvotājiem izdevīgs mantu nodošanas punkts ir tirdzniecības centrā ''Spice'', kur pirmā stāva A ieejas foajē atrodas palīdzības siena. Šeit ļoti ērti tirdzniecības centra darba laikā var nodot apģērbu un apavus, kas citiem varētu būt noderīgi, neatkarīgi no esošās sezonas un laikapstākļiem.

Ja vēlies iepriecināt kādu Latvijas lielo ģimeni ar apģērbu, apaviem, sadzīves tehniku, saimniecības precēm, rotaļlietām, velosipēdu, spēlēm un pat pārtikas precēm ar ilgu glabāšanas ilgumu, vari vērsties Lielo ģimeņu centrā ''Ģimenes atbalsts'', kas atrodas Miera ielā 105.

Sev nevajadzīgās, bet citiem noderīgās sadzīves preces, apģērbu un apavus var nodot arī Ziedot.lv Labdarības mājā, kas atrodas Kr.Barona ielā 59/61.

Arī daudziem dzirdētajā organizācijā Latvijas Sarkanais Krusts var nodot visdažādākās mantas, turklāt šie nodošanas punkti Rīgā atrodas četrās vietās - Sloka ielā 161, Aptiekas ielā 8, Gaiziņa ielā 7 un Aglonas ielā 35/3.

Līdzīga mantu nodošanas un tālāk ziedošanas sistēma noris arī organizācijā ''Pestīšanas Armija'', kas atrodas Rīgā, Bruņinieku ielā 10a. Vairāk informāciju meklē šeit.

Bez šīm uzskaitītajām ziedošanas vietām ir vēl daudz citas vietas, turklāt ne tikai Rīgā, bet arī citos Latvijas reģionos, un par to vairāk informāciju var iegūt šeit.

Alternatīvas metodes

Ja kādu iemeslu dēļ nevajadzīgās mantas vai priekšmetus vēlies nodot kādā citā veidā, var noderēt kāds no šiem ierosinājumiem.

Liela rosība, diskusijas un arī iespējas saņemt vai nodot mantas noris portāla Cālis.lv forumā, tāpēc vērts iepazīt arī šo vidi, lai atklātu kādu alternatīvu risinājumu.

Apģērbu tirdzniecības tīkls ''H&M'' jau kādu laiku arī Latvijā piedāvā iespēju nodot jebkuru apģērbu, neskatoties ne uz zīmolu, ne apģērba stāvokli. Saliec nevajadzīgo apģērbu maisiņā un dodies uz jebkuru ''H&M'' veikalu, lai nodotu apģērbu pārstrādei. Par nodoto apģērbu saņemsi atlaižu kuponu jaunam pirkumam šajā veikalā.

Arī interneta vidē ir vairākas domubiedru grupas un kopienas, kur iespējams ievietot fotogrāfijas ar ziedojamo mantu attēlojumu, lai interesenti var pieteikties lietām, kas iepatikušās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!