Foto: Shutterstock
Oranžās dārza ogas ķirbjus nu ir pēdējais brīdis pārnest iekštelpās, lai tie būtu ēdami līdz pat pavasarim. Bet kur tad ir tā pareizā vieta, kur nolikt smagos dārzeņus, lai tie nesaspiestos un nebojātos?

Parasti ķirbjus līdz salnām glabā ārā, lai tie norūdītos. Kad dārza milzeņi gatavi novākšanai, ar nazi nogriež tos no stīgām, atstājot nelielu kātiņu, ieteikts grāmatā "Palīgs lauku sētā". Kad ķirbis nogriezts, to uzreiz iekšā nenes – ļauj tam nostāvēties ārā uz trepītēm, lieveņa vai vēsā verandā. Ideālā gadījumā – saules gaismā, lai tas nobriestu pilnībā. Noteikti parūpējies arī par to, lai ķirbis nestāvētu uz zemes, tāpēc paliec tam apakšā kādu puķu poda paliktni, sausu avīzi vai kartonu. Tādā veidā ķirbis no mitruma nebojāsies.

Glabāšanai piemērotākā vieta – uz grīdas

Kad ķirbji apsiluši saulītē un gatavi nešanai iekštelpās, izvēlies tādu telpu, kas ir pietiekami vēsa (ap 10°C). Protams, ķirbjus drīkst glabāt arī istabas temperatūrā, bet zemā. Tāpēc noteikti ķirbjus guldi uz grīdas, nevis plauktos vai skapjaugšā, kur koncentrējas viss siltums. Noteikti nekrauj tos vienu otram virsū! Tā panāksi tikai to, ka lielajās ogās veidosies iespiedumi, kas var suloties un pelēt. Ja iespējams, ķirbjiem apakšā paliec kādu avīzi vai kartona sloksni un guldi uz tās dibena puses, kur ķirbis stāvējis arī augot. Tā ķirbis nekustīgi varēs stāvēt līdz pat martam vai aprīlim. Bet mazo šķirņu ķirbīšus, kam ir cietāka miza, droši vari glabāt kādā sausā koka kastē, saliekot uzmanīgi.

Ķirbju glabāšanas gudrības no žurnāla "Dārza Pasaule"

  • Izrādās, ka par ķirbju ražas saglabāšanu jāsāk gādāt jau rudens sākumā, kad tie vēl zaļo dārzā.
  • Novācot ražu, ir jāpiefiksē, vai ķirbju kāti ir cieti un stingri. Kāti ir rādītājs tam, ka lielā oga ir gatava un glabāsies ilgāk. Ja kāts mīksts – ķirbis vēl nav nobriedis un tam vajag vēl nedaudz baudīt atvasaru. Ķirbi ieteicams uz kādu laiku atstāt uz lauka nenovāktu. Ja tas nav iespējams, šis ķirbis ir jārealizē pirmais, jo tas tik un tā nebūs ilgi uzglabājams.
  • Atzīmē debesspuses – kā ķirbis gulējis dārzā, tāpat attiecībā pret debesspusēm tas ir jānovieto telpā. Tad ķirbis glabāsies ilgāk.
  • Ķirbi, kas paredzēts uzglabāšanai, nedrīkst mazgāt, jo tas ir pārklāts ar dabīgu aizsargkārtiņu. Ja nepieciešams, vari notīrīt lieko zemi.
  • Ziemā nav ieteicams ķirbi kustināt bez liekas nepieciešamības, jo tad tā sēkliņas viducī var sākt asnot.
  • Ķirbja glabāšanas ilgums atkarīgs arī no tā šķirnes - sulas ķirbji glabāsies īsāku laiku, miltainie ķirbji labos apstākļos var tikt uzglabāti pat līdz februārim, martam. Muskata un Habarda grupas ķirbji glabājas labāk nekā sviesta ķirbji.
  • Interesanti, ka ķirbja sēklas var uzglabāt pat desmit gadus, un tās joprojām būs dīgtspējīgas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!