Foto: Shutterstock

"Es ar savu dārziņu ņemos prieka pēc un eksperimentējot," sarunā ar "Tavs Dārzs" atzīst laika zīmju vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs, kurš liek lietā savas zināšanas, lai izaudzētu ražu. Viņš ieskicē ne tikai darāmos darbus maijā, bet arī atklāj, kurās nedēļas dienās vajadzētu atturēties no sējas un stādīšanas darbiem.

Laika zīmju vērotājs jau 44 gadus lolo vecmammas atstāto mantojumu – dālijas, kā arī nododas citu augu audzēšanai. Viņš augus stāda dažādās dobēs, vadās pēc kukaiņu dienām un ņem vērā arī Mēness fāzes. "Mani dārzs interesē no vērojumu puses," atzīst laika zīmju pareģis.

Kā sarunā ar "Tavs Dārzs" stāsta Bukšs, 8. līdz 25. maijs ir labvēlīgs laiks vasarāju graudaugu sējai. Ja šis laiks ir nokavēts, tad vēlā sēja vasarājiem ir no 25. maija līdz 15. jūnijam.

Viņš pavasara sējas un stādīšanas darbos mudina ņemt vērā īpašās dienas, proti, Ģertrūdes dienu (17. marts – šogad "iekrita" svētdienā), Benedikta dienu (21. marts – "iekrita" ceturtdienā) un Pavasara Māru (25. martu – šogad bija pirmdienā). "Būtu jāatturas no sēšanas darbiem svētdienā, ceturtdienā un pirmdienā," pamāca Bukšs. Viņš skaidro, ka šajās dienās sētajiem augiem var uzmesties kukaiņi, kā rezultātā raža vairs nebūs kvalitatīva.

Runājot par kartupeļu stādīšanu, kas maijā ir viens no aktuālākajiem dārza darbiem, laika zīmju vērotājs norāda, ka Viļakas pusē daudzi vēl nesteidzoties ar kartupeļu stādīšanu, jo vēl nav piemērotu apstākļu. "Zemītei ir jābūt siltai," uzsver Bukšs. Viņš arī salīdzina, ka pašlaik kartupeļu stādīšana ir tas pats, kas tad, ja tie atrastos joprojām pagrabā, proti, pagrabs ir vēss un augsne arī ir vēsa. Ne velti piesaucams ticējums, kura būtiskumu arī atgādina laika zīmju vērotājs: "Kartupeļi jāstāda tad, kad stādītājs pats ar pliku dibenu var sēdēt kartupeļu vagā..." Kā atgādina laika pareģis, otrs cēliens kartupeļu stādīšanai ir ābeļu ziedēšanas laiks, turklāt siltu laiku sola jau šīs nedēļas izskaņā, tāpēc var pagūt iekavēto.

  • Šeit vari izlasīt lielo kartupeļu šķirņu sarakstu un gūt vērtīgus padomus kartupeļu stādīšanai, bet šajā rakstā vari uzzināt 2019. gada kartupeļu šķirņu jaunumus. Ja vēlies šogad izmēģināt citas kartupeļu stādīšanas metodes, tad talkā nāks šis raksts.


Pašlaik dārzā var sēt arī zirņus, pupas, rutkus, rāceņus. "Dažus rāceņus var pat Līgo vakarā dēstīt," apgalvo Bukšs. Kādus augus vēl var sēt maijā, lūko šajā "Tavs Dārzs" rakstā.

Dārza darbos laika zīmju vērotājs vadās ne tikai pēc zīmēm dabā, bet arī Mēness fāzēm. Vecā Mēnesī jāstādot tie augi, kuriem uzturā lietojamās daļas aug zem zemes, piemēram, bietes. Savukārt kartupeļu stādīšanai labvēlīgs ir pilns Mēness. Tāpat pilns Mēness ir labvēlīgs augiem, kuri zied un ražo virspusē. "Kāpostus var stādīt pilnā Mēnesī – tad būs labas kāpostgalvas, nebūs tik cietas. Vecā mēnesī no kāpostu stādīšanas gan jāatturas," iesaka Bukšs.

Taujāts par vēl īpašām dienām maijā, kuras der ņemt vērā dārzkopjiem, Bukšs ieskicē trīs būtiskas dienas – 25. maiju (Urbānu), 27. maiju (Sidora dienu) un 28. maiju (Pahoma dienu). 25. maijs ir dāliju stādīšanai labvēlīga diena, bet Sidora diena pēc ticējumiem ir linu un gurķu stādāmā diena. Bukšs gan atzīst, ka dārzkopjiem jābūt piesardzīgiem, jo salnas var dārzā uzglūnēt arī jūnija sākumā. Savukārt Pahoma diena iezīmējas kā auzu un kviešu vēlās sējas laiks. Kā atgādina Bukšs, svarīga diena ir arī 2. jūnijā, kad ir Emmas diena, jo tad vajadzētu beigties salnām, kā arī tas ir laiks, kad gurķus var stādīt atklātā laukā.

  • Šajā rakstā atradīsi labākās gurķu šķirnes audzēšanai uz lauka un siltumnīcā, kuras iesaka audzētāji.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!