Foto: Shutterstock

Lai gan ierasts, ka begonijas ir vienas no tām puķēm, kuras tiek stādītas uz kapu kopiņām, tās ir iecienītas arī privātmāju dārzos. Parasti valda uzskats, ka begoniju audzēšana un pārziemināšana ir piņķerīga, tāpēc labāk ir iegādāties katru gadu jaunus augus. "Tavs Dārzs" skaidro, kā bagātīgos ziedus var pārziemināt paša spēkiem, lai nākamgad nebūtu jāatlicina nauda jaunu iegādei.

"Tavs Dārzs" padomos par begoniju pārziemināšanu dalās ZS "Bērziņi" dārzniece Iveta Bērziņa un "Dreiliņu stādi" pārstāvji. Speciālisti atzīst, ka vasarā iecienītās begonijas var pārziemināt, bet, lai tas izdotos, jāievēro pāris priekšnosacījumi, piemēram, jāļauj augam sagaidīt aukstumu.

  • Kā audzēt begonijas, tās pavairot, laistīt, kā arī to, kādas ir izplatītākās likstas to audzēšanā, lasi šeit. Savukārt plašāk par pašu augu varēsi izlasīt šajā rakstā.

Kā norāda "Dreiliņu stādi" pārstāvji, var pārziemināt visas begonijas, kam ir gumi, piemēram, kamolbegonijas vai lielziedu begonijas. Rudenī var atļaut auga lapām apsalt, tad augu izrok no zemes, apžāvē līdz brīdim, kad liekie stublāji paši atdalās no guma, bet gumus uzglabā kastē. Uzņēmuma pārstāvji iesaka gumus apbērt ar kūdru un augu atstāt līdz pat martam telpā, kurā ir +16 līdz +22 grādi pēc Celsija. Vēlāk gumi martā jāsāk modināt – jāmitrina līdz brīdim, kad parādās asni.

ZS "Bērziņi" dārzniece Iveta Bērziņa norāda, ka, ja ir vēlme pārziemināt kamolbegonijas (tās, kurām zem zemes ir tāds kā sīpols – bumbulis), tad vislabāk sagaidīt, kad virszemes daļas nosalst un nokrīt. Tiesa, jābūt piesardzīgam, jo bumbulis augsnē gan nedrīkst apsalt.

Pēc tam augs ir jānotīra, jāapskatās, vai nav bojāts. Ja tomēr augam ir konstatēts kāds bojājums, tad ZS "Bērziņi" pārstāve iesaka nelielos bojājumus izgriezt un brūci apstrādāt ar ogles pulveri. "Šādi sagatavotus bumbuļus liek viegli mitrās smiltīs vai sterilā kūdrā un glabā vēsā pagrabā, garāžā vai citā vietā, kur temperatūra ir +5 līdz +7 grādi pēc Celsija," piebilst Bērziņa. "Martā bumbuļus liek podos un sāk modināt. Asniem parādoties, nepieciešams labs apgaismojums."

"Tavs Dārzs" turpmāk rakstu sērijās plašāk stāstīs par iecienīto vasaras puķu pārziemošanu, kā arī sniegs noderīgus speciālistu ieteikumus, lai augus varētu saglabāt arī nākamajai sezonai.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to pārziemošanu vai kopšanas darbiem rudenī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!