Novembrī savās mājās svecītes iededzam ne tikai valsts svētku nedēļā, bet arī pirmajā adventē. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) svētku gaidās ir sarūpējis piecus ieteikumus, lai sveču dedzināšana būtu droša, jo, kā zināms, sveču liesmas var radīt arī postu.

Kā norāda VUGD, sveču dedzināšana ir skaista tradīcija, kas rada patīkamu atmosfēru, bet nevajadzētu aizmirst arī par drošību. Lūk, pieci drošības padomi, lai degoša svece neizraisītu ugunsgrēku:

  • sveces stabili jānovieto uz nedegošas virsmas;
  • degoša svece rada augstu temperatūru, tāpēc vienmēr pārliecinies, ka svece atrodas drošā attālumā no degtspējīgiem priekšmetiem un lietām, piemēram, audumiem, mēbelēm, aizkariem;
  • nenovieto sveces citu siltuma avotu tuvumā, piemēram, uz elektroierīcēm, radiatoriem, iekurtām krāsnīm vai kamīniem;
  • uzmani, lai svece atrastos bērniem un mājdzīvniekiem nepieejamā vietā;
  • neatstāj telpās degošas sveces bez uzraudzības, pat ne uz īsu brīdi un, dodoties prom vai pirms gulētiešanas, pārliecinies, ka sveces ir nodzēstas.


"Tava Māja" arī atgādina, ka šī gada 1. janvārī stājās spēkā Ugunsdrošības noteikumu prasība – ikvienā dzīvoklī jābūt vismaz vienam dūmu detektoram, bet privātmājā detektoram jābūt uzstādītam katrā stāvā. Tāpat privātmāja papildus jānodrošina arī ar ugunsdzēsības aparātu. Šajā rakstā vari lasīt plašāk par to, kāpēc savās mājās dūmu detektors ir obligāti jāuzstāda, bet šeit vari apskatīt 17 jautājumus un atbildes par dūmu detektoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!