Foto: Shutterstock
Latvijas Dabas fonda (LDF) projekts "GrassLife" sāk sabiedrisku dabisko pļavu atbalsta kustību "Iesēj savu kvadrātmetru!", aicinot pieteikties tos, kuri vēlas savā īpašumā iesēt nelielu gabaliņu dabiskās pļavas, informēja organizācijas pārstāve Liene Brizga-Kalniņa.

Dabiskās pļavas Latvijā pašlaik ir izzūdoša dabas vērtība, tāpēc interesentiem tiks nosūtītas Latvijas pļavu puķu sēklas, savukārt nākamajā gadā aicinās ziņot par rezultātiem.

"Dabiskajās pļavās mājo unikāla bioloģiskā daudzveidība, tāda augu un citu dzīvu būtņu sabiedrība, kas nav sastopama nekur citur. Pēdējo 70 gadu laikā dabiskās pļavas ir uzartas, pamestas aizaugšanai ar krūmiem vai tur ierīkoti sēti augu sugām nabadzīgi zālāji, un tās palikušas vien 0,7% Latvijas teritorijas," skaidroja projekta "GrassLife" vadītāja Inga Račinska, piebilstot, ka pļavu atjaunošanai nepieciešama plašāka sabiedrības iesaiste.

Projekts aicina cilvēkus piedalīties sabiedriskā dabisko pļavu atbalsta kustībā "Iesēj savu kvadrātmetru!". Tajā Latvijas iedzīvotāji aicināti iesēt nelielu gabaliņu dabiskās pļavas savā mauriņā, lauku sētas pagalmā vai atjaunojamas pļavas stūrī, izmantojot vietējās izcelsmes dabisko pļavu augu sēklas. Lai iegūtu labākas zināšanas par šāda eksperimenta sekmēm, nākamajā vasarā LDF aicinās ziņot par sava kvadrātmetra panākumiem, tādā veidā palīdzot izvērtēt piesēšanas metodes efektivitāti.

Dabisko pļavu sēklas šovasar LDF palīdzēja savākt Latvijas mazpulku organizācija - 15 mazpulki un LDF eksperti visā Latvijā ir ievākuši 25 dažādu puķu sēklas. Pateicoties mazpulkiem, cilvēki visā Latvijā varēs iesēt tādas dzirkstelīti, īsto madaru, kalnu āboliņu, pļavas dzelzeni, lipīgo sveķeni, pļavas vilkmēli un citas.

LDF mājaslapā līdz 5. oktobrim iespējams aizpildīt pieteikuma anketu, sniedzot pamata informāciju par vietu, kur plānots sēt puķes. LDF eksperti noteiks, vai vieta ir piemērota pļavas puķu sēšanai un izvēlēsies tai piemērotas sēklas un nosūtīs interesentiem kopā ar sēšanas instrukciju. Sēklas jāiesēj līdz oktobra beigām.

LDF uzskata, ka akcija palīdzēs izplatīties vietējām savvaļas sugām, jo viens no iemesliem, kāpēc dabiskās pļavas un ganības izzūd, ir tas, ka mūsdienās pļavu puķu sēklām ir mazāk iespēju ceļot un izsēties plašākā teritorijā - vaļēju sienu vairs ar vezumiem nepārvadājam un lopu ganīšanu arvien vairāk aizvieto turēšana kūtīs un barības pievešana. Taču tieši sēklu pārnese ir viens no faktoriem, kas nodrošina sugām bagātu dzīvotņu pastāvēšanu.

Tāpat tā palīdzēs zinātniekiem labāk izpētīt sēklu piesēšanas metodes atbilstību pļavu atjaunošanai. Pļavas puķu sēklu ievākšana un izsēšana ir Latvijā vēl maz izmantota dabisko pļavu atjaunošanas metode, un ar šīs akcijas palīdzību pētnieki vēlas iegūt informāciju par sēšanas sekmēm. Tāpēc ļoti svarīgi, lai visi, kas saņems sēklas, nākamajā vasarā ziņotu par to, kā ir veicies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!