Foto: LETA

Septembrī Latvijas Dabas muzejā jau tradicionāli tiek rīkota ne tikai iespaidīgā dāliju izstāde, bet arī sēņu izstāde, un arī šogad visi interesenti no 9. līdz 13. septembrim aicināti apmeklēt rudens izstādi "Sēņu dienas 2020", kurā varēs ne tikai iepazīt Latvijas sēņu daudzveidību, jo eksponāti tiks mainīti katru dienu, bet arī saņemt konsultācijas no vadošajiem sēņu pētniekiem.

Kā "Tavs Dārzs" informē Dabas muzeja pārstāve Polīna Šķiņķe, katru dienu tiks ievākts jauns materiāls un atrastās sēnes būs sakārtotas apmeklētājiem ērti uztveramās grupās – ēdamās, neēdamās, indīgās un aizsargājamās –, turklāt norādīts ne tikai sugas nosaukums, bet ēdamajām sēnēm arī ieteicamais apstrādes veids.

Viņa atzīmē, ka izstādes tapšanas procesā jau daudzu gadu garumā izveidojusies jauka sadarbība ar apmeklētājiem – pateicoties aicinājumam nest uz izstādi savus atradumus, mikologu rokās nonākuši patiešām vērtīgi un interesanti sēņu eksemplāri. Arī šoreiz muzeja sēņu pētniece Inita Dāniele iedrošina: "Uz izstādi drīkst nākt ar savām sēnēm, gaidīsim arī sēnes no Rīgas mazdārziņiem, jo ne vienmēr vērtīgi atradumi ir tikai tālos un biezos mežos, un pētniekiem sēņu situācija apdzīvotās vietās ir mazāk zināma."

Jau vairāku gadu garumā Dabas muzeja pārstāvji un mikologi aktīvi komunicē ar sēņotājiem sociālajos tīklos, un ik gadu pieaug saņemto sēņu fotoattēlu un konsultāciju pieprasījumu skaits. Kā norāda Šķiņķe, muzeja mikoloģes arī turpmāk labprāt atbildēs uz jautājumiem, tomēr, lai attālināti to varētu precīzāk izdarīt, speciālistes aicina sūtīt fotogrāfijas, kurās redzama ne tikai sēnes cepurīte, bet arī tās apakša, kātiņš, kā arī vide, kurā sēne atrasta. Bieži būtiski ir pārliecināties arī par sēnes smaržu. "Facebook" ir izveidota arī grupa "Latvijas Mikologu biedrība un draugi", kurai var pievienoties visi, kurus sēnes interesē plašā nozīmē. Grupu pārvalda Dabas muzeja mikoloģes, kuras arī brīvbrīdī sniedz noderīgus komentārus par sēnēm. Interesējošus jautājumus par sēnēm var rakstīt arī Latvijas Dabas muzeja "Facebook" lapā, kā arī e-pastā: polina.skinke@ldm.gov.lv

Dabas muzeja pārstāvji aicina apmeklētājus ievērot valstī spēkā esošos noteikumus par pulcēšanos un publiskajiem pasākumiem, kā arī informē, ka izstādē vienlaicīgi drīkstēs atrasties 30 cilvēki.

Sēņu izstādes darba laiks:

  • 9. septembrī no pulksten 10 līdz pulksten 17;
  • 10. septembrī no pulksten 10 līdz pulksten 17;
  • 11. septembrī no pulksten 10 līdz pulksten 17;
  • 12. septembrī no pulksten 10 līdz pulksten 17;
  • 13. septembrī no pulksten 10 līdz pulksten 17.

Tāpat muzeja pārstāve informē, ka skolēnu grupām (2.–7. klase) būs pieejama nodarbība "Raibā sēņu pasaule", kuras laikā varēs aplūkot sēņu izstādi. Plašāk par to var izlasīt šeit. Tāpat izstādes laikā, no 9. līdz 13. septembrim, pērkot izstādes biļeti, muzeja kasē varēs iegādāties "Lielo Latvijas sēņu grāmatu" ar 20 procentu atlaidi.

Dabas muzeja mikologi atgādina – nezināmas un iepriekš neredzētas sēnes uzturā lietot nedrīkst!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!