Foto: Shutterstock
Siltās sezonas atklāšanā ieviesta kāda ļoti vērtīga tradīcija – Lielā talka, kurā visi apvienojamies labu darbu veikšanai. Ja esi nolēmis arī šogad piedalīties kādā talkā, tad iepazīsties ar šo apkopojumu, lai noskaidrotu, kurp doties šajā nedēļas nogalē.

Šīs nedēļas izskaņā, sestdien, 25. aprīlī visā Latvijā norisināsies Lielā Talka ar ideju sakopt apkārtējo vidi, radīt saliedētību, vairot pozitīvas emocijas un katram pašam iegūt labi padarīta darba sajūtu. Tā kā nedēļas nogali pagaidām sola patīkami siltu un saulainu, šķiet, citi brīvdienu pavadīšanas plāni vairs nav jākaļ. Starp citu, Lielās Talkas mērķis ir līdz 2018. gadam, kad Latvija svinēs savu 100. dzimšanas dienu, padarīt valsti par tīrāko un sakoptāko vietu pasaules kartē, tāpēc dalība šajā projektā katram ir cēlu mērķu vadīta.

Piesārņoto vietu karte

Ja esi pārliecināts par kādu vietu, kas būtu pelnījusi tīrību un kārtību, bet līdz šim tā palikusi nepamanīta, vai arī vēlies pielikt savu artavu kādā vēl nesakoptā vietā, iepazīsties ar piesārņoto vietu karti. Šajā kartē katram ir iespēja atzīmēt vietu, kur nepieciešams sakopt vidi vai iepazīties ar jau atzīmētām vietām, lai lēmums par vietas izvēli būtu vieglāks. 

Kur norisinās talkas?

Lielās Talkas ietvaros sanākšana un kopīga talkošana norisināsies visā Latvijā, un liela daļa vietu, kur nepieciešama čaklo roku klātbūtne, ir arī oficiāli reģistrētas. Pieteikt vietas var ikviens, kurš vēlas pievērst uzmanību konkrētās vides sakopšanai, turklāt šāda iespēja katram pašam ļauj vieglāk izvērtēt vietu, kurp doties. Ar organizēto talku vietām var iepazīties šeit, kuras pieteikuši aktīvākās pašvaldības, izglītības iestādes, organizācijas, uzņēmumi un vienkārši talkas entuziasti. Svarīgi piefiksēt pieteiktās vietas organizatora kontaktus, lai nepieciešamības gadījumā varētu sazināties. Atbildīgās personas zinās, kur pēc padarītā darba jāatstāj piepildītie atkritumu maisi.

Liela daļu talku organizatori ir parūpējušies par to, lai šis process būtu īpašs arī atpūtas brīžos un pēc padarītā darba, nodrošinot mūziku, kādus našķus, dzērienus un atrakcijas, tāpēc ir vērts doties uz tuvāko vietu, kur talka tiek organizēta. Vietām būs pieejamas dažādas atrakcijas gan bērniem, gan pieaugušajiem – ekskursijas, tirdziņi, radošās darbnīcas, muzeju apmeklēšana un pat meistarklases. Protams, tas viss pēc labi padarītā darba, taču arī bez izklaižu baudīšanas gandarījuma sajūta katram talkotājam ir garantēta.

Viena no interesantākajām un noteikti dalībnieku skaita kuplākajām talkošanas vietām būs Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja teritorijā. Tā kā talka arī mūsu senčiem bijusi pavasara tradīcija, tad brīvdabas muzejs aktīvi iesaistās arī mūsdienās rīkotajā pasākumā, aicinot pulcēties 25. aprīlī plkst. 9:30 pie Rietumu vārtiem. Pēc labi padarītā darba visus talciniekus sola lutināt ar talkas zupu, turklāt šeit pēc talkošanas varēs arī izbaudīt muzeja vēsturisko burvību un Juglas ezera atspirdzinošo klātbūtni. 

Aktuāla informācija

Pieteiktajās un organizētajās talkas vietās, kas atzīmētas kartē, noteikti būs pieejami maisi atkritumu savākšanai. Taču tā kā dalībnieki ir daudz un katram nav iespēja nodrošināt darba rīkus, katram pašam ir jāparūpējas par talkošanas palīgrīkiem – grābekli, cimdiem, lāpstu u.c. instrumentiem.

Lielā Talka norisinās sestdien, 25. aprīlī, no plkst. 9:00 līdz 15:00 vienlaicīgi visā Latvijā.

Katrā reģistrētajā talkas vietā ir atbildīgā persona, kuru var noskaidrot šeit.

Lielās Talkas atkritumu maisi šogad būs zilā krāsā un tos bezmaksas varēs saņemt ikviens talcinieks reģistrētajās talkas norises vietās Latvijā. Nekur citur iepriekš šos atkritumu maisus saņemt nevar.

Par Lielās Talkas atkritumu maisu savākšanu un izvešanu ir atbildīga attiecīgā pašvaldība, tāpēc, piepildītos maisus jāatstāj tikai reģistrētajā talkas vietā, informējot par to atbildīgo personu.

Ja talkošanas laikā atrasti aizdomīgi atkritumi, piemēram, izlietotas injekcijas šļirces, pudeles ar nenosakāmiem šķīdumiem vai kādi bīstamie atkritumi, tos noteikti nevajag aiztikt, bet par situāciju jāinformē talkas atbildīgais.

Lielās Talkas organizatori iesaka pievērst uzmanību atbilstošam apģērbam un darba inventāram. Ieteicams vilkt garās bikses, jaku ar garām piedurknēm, slēgtus apavus ar pietiekami cietu un biezu zoli un drēbes, kurās ir ērti un silti. Katram talkas dalībniekam noteikti jābūt darba cimdiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!