Foto: Publicitātes attēli

Lieldienas ir svarīgākie pavasara svētki, kas iezīmē dabas atmodu un iedrošina mūs ienest svaigas vēsmas arī mājoklī. "Ikea" Interjera dizaina nodaļas vadītājs Darius Rimkus uzsver, ka Lieldienu galdu klājot nebūt nav nepieciešams to pārlieku bagātīgi dekorēt. Viņš iesaka smelties iedvesmu un idejas bērnības atmiņās.

"Neatkarīgi no tā, kur dzīvojam un kā gatavojamies svētkiem, Lieldienu būtība tomēr ir kopābūšana un pavasara svinēšana, tāpēc galvenais uzsvars nav uz dekorācijām. Lieldienu galdam vislabāk izvēlēties dabas materiālus un krāsu paleti, kas sasaucas ar pavasarīgo dabu: zaļos, brūnos un dzeltenos toņus," iesaka "Ikea" Interjera dizaina nodaļas vadītājs Darius Rimkus.

Ieskaties vecmāmiņas krājumos

Ja vēl tikai sāc plānot, kā rotāsi svētku galdu un vidi sev apkārt, nav uzreiz jāsteidzas uz veikalu ar iepirkumu sarakstu. Interjera dizainers iesaka vispirms kārtīgi apskatīt, kas jau ir mājās vai ko varētu aizņemties no vecākiem un vecvecākiem. "Senākos laikos Lieldienu galdu rotāja ar dabas materiāliem, klāja lina galdautu un lietoja koka traukus un metāla galda piederumus. Arī mūsdienās pieeja ir līdzīga. Dabiskas krāsas un materiālus var viegli kombinēt ar dažādiem interjera priekšmetiem, turklāt tie nekad neiziet no modes."

Darius Rimkus iedrošina arī nebaidīties un kombinēt vecākus priekšmetus ar jaunākiem, jo tieši eklektisks salikums padara unikālu gan galda klājumu, gan visu interjeru.

Foto: Publicitātes attēli

Saskaņo dekorācijas ar mājokļa iekārtojumu

Interjera dizainers uzsver, ka nav nekādu noteikumu, kā tieši būtu jārotā Lieldienu galds, tomēr ir labi to pieskaņot mājokļa kopējam interjeram.

"Ja iekārtojums ir moderns, izmanto askētiskas formas un pieturies pie minimālistiska stila, izvēlies neitrālas krāsas, stikla elementus un nepārspīlē ar rotājumiem. Ja interjers ir tradicionāls, var dekorēt krāšņāk, izraugoties rakstainu galda tekstilu, šķīvjus ar rotājumiem, tonētas vai greznas glāzes. Svētku noskaņu rada arī sveces. Ja patīk kombinēt dažādus stilus, izteiksmīgas mēbeles un interjera priekšmetus, to var pārnest un turpināt arī uz galda, uzklājot vecāsmātes lina galdautu vai izmantojot krāmu tirdziņā iegādātus traukus. Vienotākam iespaidam tos var papildināt ar kvalitatīvām glāzēm un galda piederumiem. Tas viss izcels mājīgo, unikālo noskaņu mājās," stāsta Darius Rimkus.

Foto: Publicitātes attēli

Ja nezini, ar ko sākt, palīdzēs konkrēti dizainera ieteikumi:

  • Lieldienu olas var salikt šķīvī ar kviešu dzinumiem vai pītā salmu bļodā.
  • Lai viesi justos īpašāk, šķīvjus var rotāt ar zaļumiem, izveidot ligzdiņu Lieldienu olai, zaķa formā salocīt salveti vai radīt rotaļīgu galda karti ar vārdu.
  • Galdauts un galda celiņš vienmēr izskatīsies labi un te var izpausties ar dažādām krāsu kombinācijām.
  • Šķīvji var būt dažādās krāsās. Var veidot oriģinālas kombinācijas no līdzīgiem toņiem vai izmantot vienlaikus senatnīgus un modernus traukus.
Foto: Publicitātes attēli

Neaizmirsti par citām mājokļa zonām

Lieldienas, tāpat kā pavasaris kopumā, mums saistās ar tīrību, kārtību un jaunu sākumu. Iespējams, kāds vēl atceras, kā pirms sēšanās pie galda bija krietni jāpapūlas, lai viss mājoklis spīdētu un laistītos. Interjera dizainers iedrošina pavasarī sakārtot kādu piemirstu mājas stūrīti un papildināt interjeru ar pavasarīgām krāsām.

"Viens no vienkāršākajiem interjera atsvaidzināšanas paņēmieniem, kas neprasa ne daudz laika, ne naudas, ir tekstila izmantošana. Varbūt pietiek ar viegliem, košiem aizkariem, jaunu paklāju vai gultasveļu vai pat tikai jaunu spilvenu kombināciju dzīvojamā istabā," iesaka interjera dizainers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!