Foto: Shutterstock

Šokolādes diena – piedodiet, Lieldienas – tuvojas, un nākam klajā ar idejām, kā vislabāk izrotāt māju (pavisam vienkāršā un lētā veidā), ienesot pavasara spirgtumu un svētku sajūtu. Ja uzskati, ka kokus jārotā tikai Ziemassvētkos, padomā par to vēlreiz! Patiesībā – izrotāt dārzu, kokus, krūmus, egles un zarus var katrā gadalaikā un katros svētkos. Lieldienas nav izņēmums! Galu galā, kurš ir labāks laiks par svaigo pavasara sezonu, lai ienestu savās mājās zaļumus?

Gadsimtiem ilgi vācieši ir piekopuši tradīciju rotāt kokus un zarus uz Lieldienām, ko sauc par "Ostereierbaum", zviedriem ir savs variants "Påskris", bet patiesībā šī tradīcija ir ienākusi arī Polijā, Austrijā un kļūst populāra arī citviet pasaulē. Tradīcija sevī ietver to, ka ap kokiem, kas aug dārzā vai podiņā, tiek sasietas, iekārtas dažādas mākslīgo rotājumu oliņas, mākslīgie vai svaigie ziedi, dažādas krāsainas lentes un spalviņas. Un tas nozīmē tikai vienu, ka ne tikai koki, bet arī zari, vai tie ir veikalā pirkti vai nogriezti piemājas dārzā, ir kļuvuši par svarīgiem dekora elementiem šiem svētkiem.

Tātad, kas šos kokus, zarus padara īpašus un atšķirīgus no tiem, kurus izrotājam Ziemassvētkos? Lieldienu koki mēdz būt mazāki, mazāk personiskāki (zināms, ka, piemēram, uz Ziemassvētkiem eglītes tiek rotātas ar ģimenes bildēm, ģimenes locekļu vārdiem, mazo bērnu pašdarinātajiem rūķiem...). Tomēr Lieldienu kokus un zarus apņem dekoratīvi akcenti, kas izceļ to, ka ir klāt pavasaris: pasteļtoņi, zaļganie toņi, koši ziedi un dekoratīvas Lieldienu olas.

"Māja&Dārzs" lasītāja omīte Lita stāsta, ka zaru rotāšanas tradīcija viņas mājās ir jau kopš bērnības: "Vismaz kādas divas nedēļas pirms Lieldienām (atkarībā no laikapstākļiem) liek plaucēties bērzu, mazās plūmītes, ķiršu zarus, ziedošu krūmu zarus... Visu dažādojot! Protams, neaizmirstot par pūpoliem, tie var būt gan "īstie", gan arī kārklu pūpoli no meža. Ja pūpoli vieni paši tiek likti vāzē uz Pūpolsvētdienu, tad tie jāliek vāzē bez ūdens – tad tie ilgāk stāvēs un zari pieņems skaistu sirmumiņu. Protams, ja pūpolus liek kopā pušķī ar zariem, tad bez ūdens neiztikt!"

Foto: Privātais arhīvs

"Man ir tāds uzskats, ka Lieldienām piestāv māla trauki, tai skaitā māla vāzes, tāpēc zari tiek likti lielās, izteiksmīgās vāzēs, iekarinot tajos dekoratīvas oliņas – lielākas, mazākas, dažādu krāsu, aplīmētas, neaplīmētas, izpūstas, nokrāsotas ar speciālām akvareļu krāsām... Nevajag baidīties šeit par gaumīgumu un ieturētību, jo krāšņāk, jo labāk, jo priecīgāk."

Omīte Lita uzskata, ka Lieldienas nu nekādi nav iedomājamas bez zaķiem: "Sievietes var nodoties zaru pušķu kompozīciju veidošanai, bet vīriešu kārtas pārstāvji no koka var izzāģēt dažādus garaušus. Var likt uz palodzes, sētā, dārzā, bērni var piedalīties tos izkrāsojot, papildinot ar dažādiem akcentiem... Un atkal, jo pārspīlēti krāšņāk, jo labāk!"

Foto: Privātais arhīvs
Foto: Privātais arhīvs

Arī siena zārdu var izdekorēt Lieldienu noskaņās, blakus "nosēdinot" zaķus un, tā kā Lieldienām piestāv viss apaļais ("Apaļš kā pūpols"), tad no smalkiem zariem (lokaniem bērzu zariem vai vīnstīgām) var izvīt skaistas ligzdiņas.

Kā izveidot kompozīciju

Bez šaubām, zarus (pat mākslīgus!) ir iespējams iegādāties floristikas veikalos, bet Lieldienu zaru kompozīciju patiesībā ir ļoti viegli izgatavot pašam.

Ja esi lēmis par labu dabīgajam, vari izmantot koku, kuram ir pietiekami daudz kailu zaru, lai tajā kārtu Lieldienu rotājumus, vai arī vari savākt zarainos zarus no sava pagalma, piemājas mežiņa un tos skaistā kompozīcijas veidā izkārtot vāzē. Būtībā jāizvēlas zari, kas vēl nav uzziedējuši, izplaukuši, kuriem ir pietiekami daudz kailu zaru un kuru izmērs ir piemērots vāzei.

Pēc tam šo izvēlēto koku vai saplūktos zarus vari izrotāt, kā vien vēlies, ar Lieldienu rotājumiem – piemēram, papīra ziediem, olām, zaķu ausīm, zīmējumiem ar zaķiem vai jebko citu, kas saskan ar pārējiem mājas Lieldienu dekoriem. Turklāt, ja gribas košāk, tad zarus var arī nopūst kādā košā krāsā.

Radoša iedvesma

Sagriez ar dārza lielajām šķērēm dažāda izmēra zarus, kas gatavojas ziedēt un ievieto tos lielā krūzē, vāzē vai burciņā. Šeit labi noderēs arī senāk lietotās piena kanniņas (pat ar pumpiņām!) vai lielās ūdens krūzes. Turklāt – tās ir stabilas! Veikalā iegādājies dažādas pasteļkrāsas olas, ko pakārt zaros. Vari iegādāties arī pavisam vienkāršas – baltas olas un iemērkt tās mirdzumos – tās lieliski kontrastēs ar zaru brūno nokrāsu. Novieto vāzi uz kumodes, klāt vari nolikt skaistu narcišu podiņu un pītu groziņu ar šokolādes oliņām.

Sociālo tīklu iedvesmas


Vietnē "TikTok" mirkļbirkai "eastertree" ir četri miljoni skatījumu, savukārt "Instagram" tēmturim #EasterTree ir vairāk nekā 65 000 ierakstu, un to skaits turpina pieaugt.

Arī mūsu pašmāju satura veidotāja un floriste Sandra Krasta ir dalījusies ar pavasara un reizē Lieldienu zaru kompozīciju izveidi, iedvesmojot citus. Viņa savā radošajā darbnīcā ienesusi milzīgu zaru, kas telpā izskatās gluži kā koks.

View this post on Instagram

A post shared by vasara (@vasara.ir)


Lai gan viss jaunais ir labi aizmirsts vecais, ir arī pavisam, pavisam jaunas tendences. Piemēram, cilvēki uz Lieldienām patiesi rotā savas Ziemassvētku eglītes, protams, dekorācijas nomainot uz Lieldienām piemērotām. Gluži šādi izskatās Lieldienu "Ziemassvētku eglīte"!

View this post on Instagram

A post shared by LoLa (@treesbylola)


Un šeit vēl citas iedvesmas!

@decor8thehill Raise your hand if you grew up in a home where your mom made an “Easter tree” from a branch 🙋🏼‍♀️This was a yearly tradition and fun memory from my childhood. It’s an inexpensive decoration and can easily be sized to your space and decorated how ever you choose. I might of went a little overboard on the size🤣🐣 . . #eastertree #easterdecoration #easterdecorating #easterdecorideas #easterdecorations🐰 #ᴇᴀsᴛᴇʀᴅᴇᴄᴏʀ #sentimentaldecor ♬ Memories - DJ Zaan
@dianaelizabeth___ Let’s make an Easter egg tree! #easter #eastertree #grandmillennialdecor #springdecor ♬ I'M FEELING LUCKY - Ellen Once Again
@homeat45__ Bringing spring inside when outside is SO Miserable 🫶🏼 #eastertreedecor #easterinspiration #fyp #homeaccount #homeinspo #vase #contentcreator #stylingmyhome #myhomevibe #eastertreedecor #eastertree #minimal #minimalstyle ♬ I Know What You Want x Madison Calley - Madison Calley

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!