Foto: F64
Jautra svētku svinēšana nav viens un tas pats, kas neapdomīga, pārdroša rīcība. Lai gaišo vasaras saulgriežu laiku neaptumšotu dažādas nelaimes, Māja&Dārzs un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina būt uzmanīgiem un saprātīgiem.

Līgo svētkos un Jāņos visbiežāk deg dārza mājiņas, siena šķūņi, nojumes, pārkurinātās pirtis, liecina ikgadējā VUGD pieredze. Lietū izmirkušie un nosalušie Jāņu bērni tieši šeit turpina svinības, cenšoties sagaidīt rīta gaismu, un nereti izmantojot sveces un smēķējot. Pirtis tiek kurinātas pārāk centīgi, bieži tās tiek atstātas bez uzraudzības. Lietus laikā nojumes un siena šķūņi tiek uzskatīti par piemērotu vietu smēķēšanai, taču tā ir arī ugunsnedrošākā vieta. Savukārt no glābšanas darbiem visbiežāk ir pēc smagiem ceļu satiksmes negadījumiem cietušo un bojā gājušo atbrīvošana no transporta līdzekļa, kā arī glābšanas darbi uz ūdens un noslīkušo meklēšana.
Arī cilvēkus, kuri nolēmuši svinēt Jāņus pilsētā, aicinām būt uzmanīgiem. Atceries, ka atkritumu tvertne nav ugunskurs, kur var iemest nenodzēstu izsmēķi. Balkons nav paredzēts šašliku cepšanai. Ja kaimiņa balkonā iekritīs kāda dzirkstele vai oglīte, izraisot ugunsgrēku, vainīgs būs gaļas cepējs.

Tiem, kuriem nepatīk visu plānot iepriekš un ir izlēmuši uz labu laimi doties izbraukumā un svētku vietu izvēlēties tur, kur tajā brīdī tā šķiet vispiemērotākā, ieteikums pievērst uzmanību, kurā novadā, pagastā atrodaties, kāda ir tuvākā autobusa pietura vai ceļmalā norāde ar mājas nosaukumu, kā arī pa kādu ceļu dodaties. Ja notiks kāds negadījums un būs nepieciešama mediķu, policistu vai ugunsdzēsēju glābēju palīdzība, operatīvie dienesti varēs ierasties daudz ātrāk, ja zinās precīzu atrašanās vietu.

Protams, Jāņu svinēšana nav iedomājama bez ugunskura. Tādēļ arī šim svētku galvenajam simbolam jāizvēlas tā cienīga vieta, lai visus apgaismo un silda, taču neko nenosvilina. Pirmkārt jau to nedrīkst darīt mežos, jo ir izsludināts uguns bīstamais periods. Jāizvērtē un jāizvēlas drošs attālums no ēkām, kokiem, žogiem, ņemot vērā ugunskura lielumu, kā arī to, ka nakts laikā vējš var kļūt stiprāks, kā arī mainīties tā virziens. Zaļumos iederas fiziskās aktivitātes, un nebūs lieki apkārt ugunskura vietai aprakt zemi, lai uguns neizplatītos pa sauso zāli un krūmiem. Savlaicīgi atnes pie ugunskura arī spaini ar ūdeni – tas noderēs, ja negaidīti kaut kas aizdegas, var atveldzēt arī kādu pārkarsušu Jāņu bērnu, kā arī pirms došanās prom varēs pilnībā nodzēst ugunskuru. Nekur nav minētas tradīcijas, ka Līgo naktī būtu jāsadedzina sakrājušies sadzīves atkritumi. Ugunskurā nemet riepas un tukšās plastmasas pudeles un citus atkritumus, jo ar šāda veida dūmiem var ātri saindēties.

Visvairāk svētkus gaida bērni. Pasākumu rīkošanas laikā par viņiem nedrīkst aizmirst ne mirkli. Redzot, kā pieaugušie gatavojas jautrai līgošanai un kurina ugunskuru, mazajiem šķiet, ka arī viņiem ļauts padraiskoties. Bez šaubām, viņiem ir jāuztic kāds darbiņš, lai nebūtu laika nedarbiem. Taču ugunskura kurināšanu un desiņu vai šašlika cepšana tomēr pieaugušajiem jāatstāj savā ziņā.
Tiem, kuri pirms svētku sākuma vēlas vēl izpeldēties, tas būtu jāizdara vēl pirms alus nobaudīšanas. Kad reibums galvā, ne vien jūra, bet arī visas pārējās ūdens krātuves var likties līdz ceļiem. Turklāt peldvietu labāk kārtīgi apskatīt, vai nav bedres un dūņas, vai ūdenszāles netraucēs izkļūt krastā.

Papardes ziedu meklējumos, nav vērts pārāk dziļi doties mežā, jo apmaldoties, pārējiem nāksies tevi meklēt vēl cītīgāk nekā papardes ziedu. Ja nu tomēr esi izlēmis doties šajā nakts pārgājienā pa mežu, vismaz kabatas lukturīti un mobilo telefonu gan paņem līdz, jo tas palīdzēs atrast atpakaļceļu.

Savukārt tie, kuri svētkus svin dzīvoklī vai arī pēc atgriešanās mājās vēl izlēmuši pavakariņot vai pabrokastot, nedrīkst aizmirst par uz plīts uzlikto katliņu vai pannu un, gaidot iecerēto maltīti, doties nosnausties. Kad no piedegušā katliņa pa logu jau velsies ārā dūmi un garāmgājēji par to informēs ugunsdzēsējus, pats "pavārs" jau var būt saindējies ar dūmiem.

Daži noderīgi padomi kurinot ugunskuru:

  • ugunskura vieta nedrīkst būt koku, ēku, degošu materiālu tuvumā, kā arī jāņem vērā vēja virziens; 
  • apkārt ugunskura vietai jāaprok zeme, lai uguns liesmas neizplatītos pa sauso zāli, krūmiem utt.; 
  • aizliegts kurināt ugunskurus mežā un purvos, izņemot īpaši ierīkotās vietās, kas nepieļauj uguns izplatīšanos ārpus šīs vietas;
  • ugunskuru nedrīkst atstāt bez uzraudzības; 
  • neatstāt mazus bērnus bez uzraudzības pie ugunskura; 
  • ieteicams lai pie ugunskura vietas būtu dzēšanas līdzekļi – ugunsdzēšamie aparāti vai sliktākajā gadījumā spainis ar ūdeni; 
  • ugunskurā nededzināt sintētiskos materiālus, gumijas riepas un tamlīdzīgas lietas, kas degot izdala indīgas vielas; 
  • netuvoties un nelēkt pāri ugunskuram, ja mugurā ir sintētiskās drēbes, kas viegli un ātri aizdegās; 
  • atstājot ugunskura vietu, tas jānodzēš pilnīgi, lai izslēgtu ugunsgrēka iespējamību.

Ja tomēr ir izcēlies ugunsgrēks vai atgadījusies kāda nelaime, kas apdraud jūsu vai līdzcilvēku veselību vai dzīvību, nezaudējiet laiku un nekavējoties zvaniet uz tālruni 112!

Patīkamus un priecīgus Līgo svētkus, lai pa šiem tālruņiem nevajadzētu zvanīt ne jums, ne arī jūsu radiem un draugiem, novēl VUGD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!