Foto: LU Botāniskais dārzs

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza speciālistu pūles ir vainagojušās panākumiem – šogad pirmo reizi vairāku gadu laikā izdevies pārziemot vienu no lielākajiem augiem pasaulē – Krusa viktorija (Victoria cruziana), kas zināma kā milzu ūdensroze, kas uz savām lielajām lapām var noturēt pat mazu bērnu.

Kā "Tavs Dārzs" pastāstīja LU Botāniskā dārza pārstāve Dainuvīte Roginska, pasaules botāniskajos dārzos viktorijas parasti audzē vienu vasaru un specifisko mikroklimata prasību dēļ katru gadu tās sēj no jauna.

"Šogad pirmo reizi vairāku gadu laikā LU Botāniskā dārza speciālistei ir izdevies iespaidīgo ūdensaugu pārziemot Tropu baseinā, un marta sākumā tam izauga pirmais ziedpumpurs," papildina LU Botāniskā dārza pārstāve, "līdz ar to, var teikt, ka šogad Krusa viktorija svin savu gada jubileju – tā dārzā iesēta pagājušā gada februāra beigās, bet pirmais zieds tai uzziedēja 2019. gada 14. jūnija naktī." Viņa pastāstīja, ka optimālie augšanas apstākļi Krusai viktorijai panākti ar mākslīgo apgaismojumu. Šādi ne tikai tiek nodrošināti labvēlīgi apstākļi auga pārziemošanai, bet arī ziedēšanai.

Roginska atgādina, ka Krusa viktorija ir viens no lielākajiem ūdensaugiem pasaulē. Tās lapas diametrs var sasniegt divus metrus. Savvaļā augs sastopams lēni tekošos ūdeņos Argentīnā, Paragvajā un Bolīvijā. "Tavs Dārzs" jau ir vēstījis par auga īpašo ziedēšanas specifiku, proti, Krusa viktorijas ziedēšana ir netipiskāka kā citiem augiem, jo tā zied tikai mazu laika brīdi. Kad augs uzzied, tas ir baltā krāsā, bet nākamajā dienā zieds kļūst maigi rozā, aizveras pavisam un nogrimst ūdenī, lai briedinātu sēklas.

"Pašlaik tropu baseinā bagātīgi zied arī krāsainā ūdensroze Nymphaea colorata, drīzumā gaidāmi sarkanās ūdensrozes N. Rubra ziedi," šādus jaunumus ieskicē LU Botāniskā dārza pārstāve.

Jau ziņots, ka Ārkārtas situācijā Latvijā arī LU Botāniskais dārzs Rīgā un Nacionālais botāniskais dārzs (NBD) Salaspilī apmeklētājus informē par vairākām izmaiņām, kas skar ekspozīcijas, pieteiktās ekskursijas un arī nodarbības. LU Botāniskais dārzs darbojas kā ierasts, proti, katru dienu no pulksten 10 līdz pulksten 16, bet no 19. marta līdz 14. aprīlim apmeklētājiem tiek slēgtas Augu mājas, Acāliju māja un Tropu Tauriņu māja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!