No 22. oktobra līdz 22. novembrim Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā notiek izstāde "Lapa". Tajā var iepazīt lapu daudzveidību - to plātņu formas, malu, dzīslojuma un vēl citas īpatnības, kā arī uzzināt dažādus interesantus faktus.

Ja augam nav krāšņu ziedu, tad lapotne ir pirmā, kas piesaista uzmanību, to ieraugot. Ieskatoties vērīgāk, var pamanīt, ka lapas ir dažādas: atšķiras to forma, izmērs, dzīslojums, lapas mala, tās gals un vēl citas nianses. Tās ir raksturīgas dažādu nosaukumu augiem un to pazīmes noder botāniķiem, lai noteiktu auga piederību konkrētai sugai vai šķirnei. Tomēr ne visas lapas izskatās pēc lapām un otrādi – ne viss, kas izskatās pēc lapām, ir īstas lapas. Evolūcijas gaitā lapas ir pielāgojušās un pārveidojušās, lai augs izdzīvotu dažādos apstākļos – lapas ir kļuvušas par ērkšķiem, vītnēm, sīpolu zvīņlapām, atgādina ziedlapas, kukaiņēdāju lapām ir dziedzermatiņi utt. Tādējādi lapas veic arī balsta, barības vielu uzkrāšanas, aizsardzības un vēl arī citas funkcijas, informē LU Botāniskā dārza direktora vietniece Signe Tomsone.

Izstāde "Lapa" ir veltīta tam, lai dotu ieskatu lapu daudzveidībā. Tā būs noderīga ne tikai skolēniem, studentiem un botānikas interesentiem, bet jebkuram, kuru interesē dabas daudzveidība.

Pastaigu mīļotāji šajā laikā var izstaigāt rudenīgo dārzu, bet siltumnīcās arvien var ieraudzīt kādu ziedošu siltzemju augu. Savukārt skolēnu rudens brīvdienu nedēļā no 26. oktobra līdz 1. novembrim Tropu tauriņu mājā būs skatāmi krāšņie, teiksmainie, lielie krēslas tauriņi.

Izstāde "Lapa" būs skatāma LU Botāniskā dārza Palmu mājas vestibilā no 22. oktobra līdz 22. novembrim. Botāniskais dārzs apmeklētājiem ir atvērts no pulksten 10 līdz 16.30.

Vairāk informācijas par izstādi uzzini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!