No 2. līdz 5. jūnijam Latgales Kultūrvēstures muzejā sadarbībā ar SIA ''Latroze" jau sesto gadu interesenti tiek aicināti apmeklēt rozēm veltīto izstādi, kur eksponētas vairāk nekā 100 dažādas rozes.

Viena no Rēzeknes vēstures leģendām vēsta par princesi Rozi, kas aicina pārvarēt šķēršļus un katram atrast laimi savā pilsētā, tieši tāpēc, simboliski leģendai, pilsētā jau sesto gadu notiek rožu izstāde. Izstāde jau pirmajā dienā piedzīvojusi lielu interesi – apskatīt, smaržot un iegādāties rozes jau paspējuši ap 200 apmeklētāji.

SIA ''Latroze'' speciālisti Agnese Kumeliņa un Ģirts Kumeliņš no Siguldas, kuri audzē rozes jau trešajā paaudzē, atzīst, ka Rēzeknē uz izstādi nāk gan zinoši pircēji, kuri grib papildināt savu rožu dārzu un bieži meklē konkrētu šķirni, ko grib iegādāties, gan tādi, kuri vēlas sākt iekopt rožu dārzu. Agnese un Ģirts padomus neliedz nevienam, katrs saņem atbildes uz jautājumiem un ieteikumus konkrētās šķirnes kopšanai. Audzētāji uz Rēzekni atveduši vairāk nekā 100 rožu šķirņu, un tās visas ir piemērotas audzēšanai Latvijā.

Stādot rozes, jāievēro, lai potējuma vieta būtu zem zemes, mēslojumā vislabāk noderēs kaltēti kūtsmēsli, bet, izvēloties savā dārzā vietu, kur rozes vislabāk ziedēs, ieteicams tās stādīt tur, kur vismaz pusi dienas rozes sildīs saule. Ģirts atklāj, ka pircēji bieži jautājot, vai rozes pārziemos un kuras ir visizturīgākās. Būtībā visas rozes pārziemo labi, bet kā visizturīgāko var minēt šķirni 'Rītausma'.

Par rožu izturību un skaistumu apmeklētāji var pārliecināties, priecējot acis arī pie Latgales Kultūrvēstures muzeja Rēzeknē, kur jau vairākus gadus rožu krūmi ir skaisti ieauguši un plešas aizvien lielākā daiļumā.

Rožu izstādes darba laiks:
3. jūnijā no pulksten 11 līdz 19.
4. jūnijā no pulksten 10 līdz 16.
5. jūnijā no pulksten 10 līdz 15.

Biļetes: skolēniem, studentiem – 0,50 eiro, pieaugušajiem – 0,80 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!