Foto: Shutterstock
Skaidrs, ka efektīvākais veids, kā nodrošināties pret dārgā siltuma aizplūšanu no mājokļa, ir stikla pakešu logi. Bet ko iesākt, ja pašlaik finansiālā situācija vai citi apsvērumi neļauj realizēt logu nomaiņu? Risinājums ir – sagaidi salu, nosiltinot logus, jo ziema taču nav aiz kalniem!

Ir dzirdēti dažnedažādi tautā populāri logu siltināšanas paņēmieni. Vieni aizlīmē šķirbas ar papīru, citi piepilda tās ar vati, ir dzirdēts pat variants, ka šķirbas tiek aizklātas ar kefīrā izmērcētām auduma sloksnītēm. Nav skaidrs, kāpēc tā pūlēties, ja veikalos ir nopērkama virkne īpaši logu siltināšanai paredzētu produktu, kuri ir ērti pielietojami un palīdz efektīvi samazināt siltuma zudumu.

Populārākais logu siltināšanas veids ir dažādu formu blīves, kuras var būt izgatavotas no dažādiem materiāliem (porolons, polietilēns, gumija, poliuretāns, polipropilēns), un ir pielāgojamas dažādu formu un izmēru spraugām.

Ņem vērā, ka blīves vēlams līmēt logu spraugās, kamēr gaisa temperatūra nav noslīdējusi zem +10°С atzīmes. Tikai ievērojot šo nosacījumu, būs garantija, ka blīves izturēs temperatūras maiņu, neatlīpot no logu spraugām pašā ziemas viducī, un godprātīgi pildīs savu uzdevumu vismaz tuvākos trīs gadus.

Ja tiek prognozēts bargs sals, labāk izvēlies polivinilhlorīda blīvējumu, jo šādā gadījumā porolons nenodrošinās nepieciešamo hermetizāciju, bet gumija sala ietekmē var saplaisāt un sadalīties.

Ja liels sals ziemā ir reta parādība, tad vari logus siltināt ar gumijas blīvēm. Ieteicams izvēlēties maksimāli mīkstu un elastīgu gumiju, jo tā labāk pielāgojas, līdz ar to nodrošinot labāku hermetizāciju, un tā arī kalpo ilgāk.

Pašlīmējošo blīvju vietā labāk izvēlies tādas, kuras jāielīmē, izmantojot silikona hermētiķi. Tas garantēs lielāku blīvējuma noturību.

Un ņem vērā, ka, ja vēlies mājās saglabāt siltumu, ar logu siltināšanu vien nebūs līdzēts. Nosiltini arī ieejas durvis vai, vēl labāk, - ieliec dubultas durvis. Pārbaudi arī mājas nesošo konstrukciju salaiduma vietas, jo tajās ar laiku mēdz parādīties spraugas un plaisas, kuras noteikti jāaizpilda.

Vēl viena maza viltība: ja aiz radiatoriem ielīmēsi visvienkāršāko pārtikas foliju, tā atstaros radiatoru radīto siltumu, un tu lieki nemaksāsi par bezjēdzīgu ārsienas apsildīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!