Foto: Publicitātes foto

Laikā no 7. līdz 11. novembrim Mākslas muzejā "Rīgas Birža" noritēs starptautiska dizaina radošā darbnīca "Make Design! Dutch Design Made in Latvia", kurā Latvijas Mākslas akadēmijas un Eindhovenas Dizaina akadēmijas (Nīderlande) maģistrantūras studenti apvienos spēkus, veidojot jaunus produktus dažādās latviešu tradicionālās amatniecības tehnikās.

Kā portālam "Delfi" pavēstīja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pārstāve Liene Jākobsone, projekta ietvaros tiek rīkoti arī vairāki pasākumi, uz kuriem aicināts ikviens interesents. 8. novembrī Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā ar lekcijām uzstāsies franču dizainere Dafne Lanternjē (Daphnee Lanternier) un latviešu dizaineris Rihards Funts, kā arī notiks tematisks PechaKucha radošo prezentāciju vakars.

Savukārt 9. un 10. novembrī Mākslas muzejs "Rīgas Birža" aicina uz Eindhovenas Dizaina akadēmijas pasniedzējas, pazīstamā dizaina biroja "Studio Makkink & Bey" dibinātājas un vadītājas Riannes Makinkas (Rianne Makkink) un Eindhovenas Dizaina akadēmijas Sociālā dizaina nodaļas vadītāja, Mūsdienu mākslas muzeja "Kunstcentrum Z33" (Beļģija) dibinātāja un direktora Jana Bulena (Jan Boelen) lekcijām.

Rianne Makinka (Rianne Makkink) ir Eindhovenas Dizaina akadēmijas Socialā dizaina MA programmas pasniedzēja. Pēc izglītības arhitekte, Rianne Makinka ir pasniegusi arhitektūras projektēšanu dažādās Nīderlandes un Beļģijas universitātēs. Arhitektūras un pilsētplānošanas biroja Max.1 līdzdibinātāja.

Pēc vairāku gadu karjeras arhitektūras teorijā un praksē uzsākusi sadarbību ar nīderlandiešu dizaineru Jirgenu Beju (Jurgen Bey), ar kuru kopā 2002. gadā nodibinājusi dizaina biroju "Studio Makkink & Bey". Studija šobrīd ir viena no starptautiski atzītākajām Nīderlandes dizaina apvienībām. Biroja darbībā būtisku lomu ieņem izpēte un teorija, to raksturo dizaina nozares robežu pārkāpšana un starpdisciplinaritāte. Studijā radītie darbi apliecina vēlmi dizainam piešķirt stratēģisku lomu sabiedrībā.

"Studiomakkinkbey.nl"


Jans Bulens (Jan Boelen) ir mākslas un dizaina kritiķis un kurators, Eindhovenas Dizaina akadēmijas Sociālā dizaina nodaļas vadītājs. 2002. gadā viņš nodibinājis un vēl joprojām vada Mūsdienu mākslas muzeju "Kunstcentrum Z33", kas kļuvis par nozīmīgu Beļģijas mākslas un arhitektūras norišu centru. Jans Bulens ir arī Flāmu arhitektūras un dizaina komitejas priekšsēdētājs.

'Z33.be'

Dafne Lanternjē (Daphnee Lanternier) ir franču izcelsmes dizainere, kas šobrīd strādā dizaina birojā "Studio Makkink & Bey". Studijas uzdevumā viņa apceļojusi visu Eiropu no Skandināvijas līdz Turcijai, pētot vietējās tradīcijas un vācot materiālu par dažādām amatniecības tehnikām.

Rihards Funts pārstāv apvienību "Rijada" un ir viens no progresīvākajiem mūsdienu latviešu dizaineriem. Viņa radošajā darbībā visai bieži manāmas atsauces uz tradicionālo amatniecību un etnogrāfiju, kas vienmēr īstenojas pārliecinoši laikmetīgā dizainā.

Rihards Funts veidojis veikalu "Riija" un "Abra" interjerus un vizuālo tēlu, piedalījies Latvijas Mākslas akadēmijas dizaina izstāžu "Starts 2010" un "Klusais kūrorts" radīšanā. Pazīstamāko "Rijada" kolekcijas diziana produktu vidū īpaši izceļamas koka rotaļlietas "Progressive Family". Kolekcijā ietverti arī citu jauno latviešu dizaineru darbi.

'Rijada.lv'


PechaKucha Night ir saistošu radošo lekciju cikls, kurās par saviem darbiem, iniciatīvām, projektiem vai iedvesmas avotiem stāsta mākslinieki, dizaineri, arhitekti un ikviens, kam ir idejas, kuras būtu interesantas plašākai publikai. Lekcijas norit brīvā un neformālā gaisotnē, rosinot domu apmaiņu skatītāju un lektoru starpā.

PechaKucha vakarus raksturo 20x20 formāts, kurā tiek noturētas visas prezentācijas. Tas nozīmē, ka ikviens dalībnieks savas uzstāšanās laikā rāda 20 attēlus, kas ilgst 20 sekundes katrs. Kopā tas veido nepilnas septiņas minūtes - pietiekami daudz, lai izklāstītu jebkuru ideju, un pietiekami maz, lai neieslīgstu nebūtiskos sīkumos un negarlaikotu klausītājus.

Šis būs jau astoņpadsmitais PechaKucha vakars, kuru rīko PechaKucha pasaules organizācijas oficiālie pārstāvji Latvijā - apvienība "Sampling".

'Pecha-kucha.lv'

Projekts "Make Design! Dutch Design Made in Latvia" īstenots ar Nīderlandes Karalistes vēstniecības, Mākslas muzeja "Rīgas Birža" un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!