Foto: Shutterstock

Kamēr tie mūsu valsts iedzīvotāji, kam ir brīvi līdzekļi, cenšas iegādāties kārtējo dzīvokli izīrēšanai vai nelielu māju ārpus pilsētas, arī pasaules nekustamā īpašuma tirgū valda drudžaina aktivitāte. Lietuvas "Delfi" portāls apkopojis informāciju par to, kas notiek nekustamā īpašuma tirgū pasaulē un kur visizdevīgāk iegādāties mājokli.

Pēdējos pāris gados izveidojusies situācija ar Covid-19 pandēmiju un arvien pieaugušā tendence strādāt attālināti no mājām novedusi pie tā, ka daudzi sāk apsvērt domu iegādāties nekustamo īpašumu, pat ja iepriekš tas neatradās viņu prioritāšu sarakstā. Negaidīti lielais pieprasījums radījis atbilstošu objektu trūkumu un vakuumu, ko izrādījās diezgan sarežģīti aizpildīt. Tā rezultātā pasaulē nozīmīgi pieaugušas nekustamā īpašuma cenas (vidēji par 19,9%), bet vai tas turpināsies mūžīgi?

Nekustamo īpašumu cenas uzlēca arī Baltijas valstīs, īpaši ņemot vērā darbaspēka izmaksu, būvmateriālu, zemes un komunālo pakalpojumu cenu pieaugumu. Taču, neskatoties uz to, ka pieaug izmaksas un palielinās arī ienākumi, daudziem nav iespēju iegādāties māju, nepārslogojot savu budžetu. Tāpēc vienmēr pastāv kārdinājums pameklēt mājokli ārzemēs. Kāda situācija ir tur?

Ir skaidri redzams, ka Baltijas valstīs mājokļu cenu vektors ir ļoti līdzīgs. Igaunijā vidējā dzīvokļu cena 2021. gadā pieauga par 9% Tallinā un par 11,9% pārējā valsts teritorijā. Latvijā kāpums ir mazāks, taču palielinājusies starpība starp galvaspilsētu, piejūru un pārējām vietām. Tāpēc kaimiņvalstu piedāvājums kļūst arvien mazāk un mazāk pievilcīgs, piemēram, Palangā nekustamā īpašuma cenas 2021. gadā pieauga vairāk nekā par 40%.

Paskatīsimies, kas notiek ar māju un dzīvokļu cenām valstī, kas visai pasaulei ir galvenais orientieris attiecībā uz nekustamā īpašuma cenām. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!