Foto: stock.xchng

Vasara ir laiks, kad var sakārtot un sagatavot mājas pagrabu produktu uzglabāšanai, taču pagrabu var piemeklēt viena no izplatītākajām problēmām koka māju pagrabos - mitrums. Delfi Māja un dārzs apkopoja ārvalstu specializēto mediju padomus, kā novērst mitrumu pagrabā, kā apstrādāt sienas un grīdu, ja tās applūdušas, un kā efektīvi cīnīties ar pelējumu pagrabā.

Mitrums un pelējums pagrabā

Labam pagrabam jābūt tīram, vēsam un slapjums tajā nav vēlams. Pirms uzsākt pagraba tīrīšanas vai remontēšanas darbus, tas ir jāizvēdina. Uzmanīgi jāapskata pagraba sienas un grīdu, meklējot slapjuma avotu. Jānovērtē arī bojājumi sienās un grīdā, kas nekavējoties jānovērš. Remonta laikā var izmantot arī dažus variantus, lai uzlabotu hidroizolāciju pagrabā.

Mitrums uz pagraba sienām

Ja ir mitra viena no pagraba sienām:

-         No sienas ārējās daļas noņemt apmetumu,

-         blakus sienai izrakt tranšeju ( 0,5-1,0 m dziļumā un 0,2-0,3 m platumā),

-         notīrīt bojāto, ar sāļiem sasūkušos apmetumu,

-         izkausēt bitumenu vai bitumena mastikas, ko uzklāj uz izžuvušās sienas.

Var rīkoties arī tā: ārējo pagraba sienu, kas ir nožuvusi, apstrādāt ar cementa javu (attiecībā 1:3).

Mitrums "nāk" no grīdas

Ja ir atklāts, ka ūdens vai mitrums pagrabā rodas, kad tas sūcas cauri koka grīdai:

-         koka grīda ir jāizjauc, ņemot laukā mitros dēļus,

-         izlīdzināt grunts grīdu, uzlikt māla slāni 10-15cm platumā,

-         jauno grīdu sasmērē ar bitumena mastiku un uzliek ruberoīda vai cita ruļveida hidroizolācijas materiālu (2-3 slāņus),

-         virsū uzlikt betona slāni un izveidot cementa segumu,

Ja ir atklāts, ka ūdens vai mitrums pagrabā sūcas cauri betona grīdai:

-         grīda ir jānotīra un jāļauj tai nožūt,

-         uz izžuvušās grīdas virsmas uzklāj ruberoīdu (2-3 slāņus), pārklājot to ar bitumena mastiku,

-         uz jaunā izolācijas slāņa uzliek betona slāni 6-8cm biezumā vai arī uzklāj plānu cementa kārtu uz šķidrā stikla. Cements dod grīdai stiprumu, šķidrais stikls - ūdens izturību un aizsardzību no kukaiņiem,

Kad ir veikti šie pamatdarbi, pagrabā var klāt koka grīdu vai koka dēļus. Koka dēļi ir ērtāk lietojami: vajadzības gadījumā, tie ir viegli izceļami no pagraba, tos var izlikt žāvēties saulē vai speciāli apstrādāt.

Cīņa ar pelējumu

Ik gadu pagrabs ir jāapstrādā ar kaļķa javu un sēru. Ja pelējums tomēr vēl trupina parādīties, tad jāturpina ar dezinfekcijas līdzekļiem:

-         jāizņem viss no pagraba (burkas, pārtikas krājumi),

-         jāaizver ventilācijas lūkas, ja tādas ir,

-         pagraba vidū novieto māla trauku. Tajā jāieber 1kg vārāmo sāli, uzmanīgi pievieno 1l sērskābes. Pagraba telpa nekavējoties jāatstāj, cieši aizverot durvis. Pagrabs piepildās ar sēra dūmiem,

-         pēc paris stundām atver durvis un kārtīgi izvēdina telpu. Kad sēra dūmi ir izklīduši, attaisa ventilācijas lūkas. Pēc kāda laika var uzsākt pagraba uzkopšanu.

Pelējums kārtīgi jānomazgā no pagraba sienām un griestiem. Jāizmazgā grīda. Telpu vēl jāiztīra ar kaļķa javu, kas telpai piešķirs tīru ārējo izskatu un attīrīs gaisu. Turpmāk pelējums telpā vairs ilgi nebūs redzams.

Tiesa, sēra dedzināšanas procesā izdalās sēra dioksīds, kas piesārņo atmosfēru. Cīņā ar pelējumu ir arī citi līdzekļi, piemēram, sienas, griestus un grīdu var nobalsināt ar krīta un vara vitriola maisījuma šķīdumu, kas nopērkams veikalos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!