Šonedēļ Mežotnes pilī uzziedējusi monstera, kas pili rotā jau 20 gadus, bet nekad vēl nav ziedējusi, portālam "Delfi" ziņo Mežotnes pils pārstāve Ilze Djačuka, aicinot visus ciemos, lai apskatītu brīnumaino ziedēšanu.

To, ka monsteras ziedēšana Mežotnē ir brīnums, apstiprina arī Latvijas Universitātes Botāniskā dārza botānikas laboratorijas vadītāja Laumas Strazdiņa. "Tas ir garšīgās monsteras Monstera deliciosa zieds, kuram vēlāk būs arī ēdams auglis. Kā zināms, monsteras audzē bieži, bet pie ziediem tiek retais, parasti tikai ļoti izcilos augšanas apstākļos," skaidro Strazdiņa.

Monstera ir viegli audzējams telpaugs, kas spēj augt pusēnā un samērā labi pacieš sausu gaisu. Ja lapas kļūst nespodras, to spīdumu var atjaunot, noslaukot ar drāniņu, kas samērcēta paniņās, vai apsmidzinot ar lapu spīdumu. Monsterai ideāli piemērota ir gaiša vieta, kuru neapspīd tieša saule, un paaugstināts gaisa mitrums. Vasarā augs ir bagātīgi jālaista ar siltu ūdeni, turklāt tas regulāri ir jāpiebaro ar šķidro mēslojumu. Ja monsteru tur gaišā vietā un ne pārāk sausā gaisā, sirdsveida lapu malās rodas iešķēlumi. Ideālos augšanas apstākļos lapas izaug lielas, tajās izveidojas ovāli caurumi.

Kas svarīgi, monsteru nedrīkst bāzt mutē, jo visas auga daļas ir indīgas (izņemot gatavus augļus, kas istabas apstākļos nogatavojas ārkārtīgi reti, jo augs telpās parasti neuzzied).

Ja Mežotnes pils šķiet pārāk tālu, ziedošās monsteras pašlaik var apskatīt arī LU Botāniskajā dārzā, Tropu tauriņu mājā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!