Foto: Shutterstock

Šogad parastās lazdas (Corylus avellana) ir pilnas ar riekstiem, turklāt – tas ir kā nevienu gadu, savā mājaslapā vēsta AS "Latvijas valsts meži" (LVM). Riekstu raža ir pat tur, kur lazdas aug ēnainās vietās, blīvi līdzās augošām lazdām, kā arī rieksti šogad ir samērā jaunos un izmēros necilos lazdu krūmos.

Kā uzsver LVM, it visur, kur vien pavasarī sārti vizēja sievišķās ziedkopas, tagad greznojas vīkallapu ieskauti rieksti, – atbiruma pagaidām tikpat kā nav.

LVM arī prognozē, ka nākamo bagātīgo lazdu riekstu ražu varēs sagaidīt ne ātrāk kā vismaz pēc trim gadiem. Turklāt – maz ticams, ka nākamā labā riekstu raža būs tikpat bagātīga, cik šogad.

Savu daļu no riekstu ražas, kā pieļauj eksperti, jau būs apēduši izplatītie kukaiņi, proti, riekstu smecernieki. Šīs sugas sieviešu dzimuma vabole ik gadu jau laikus (jūnija nogalē, jūlijā) – tad, kad rieksti vēl "zaļi", – ar savu tievo un zobaino snuķveidīgo smeceri pārzāģē lazdas sēklas čaumalu un iedēj riekstā vienu olu, no kuras izšķiļas smecernieka kāpurs, tautā dēvēts par "riekstu tārpu". Savukārt vasaras nogalē, kad rieksta kodols apēsts un tā ēdājs izaudzis, kāpurs izgrauž pāragri nobrūnējušajā rieksta čaumalā paprāvu caurumu, caur kuru pamet savu "bērnistabu", nokrīt zemē un ielien zemsedzē vai augsnē.

Riekstu raža iepriecina ne tikai kukaiņus, bet arī sīļus, riekstrožus un vāveres, kuri veido veido arī barības krājumus ziemai, atgādina uzņēmums. Tieši viņi netieši kļuvuši par galvenajiem lazdu izplatītājiem. Ļaudīm, kuri vēlas riekstot, uzņēmums arī atgādina, ka visus riekstus nevajadzētu nolasīt, bet daļa ir jāatstāj arī sēklai un dzīvniekiem.

Šajā rakstā vari izlasīt plašāk par lazdu – augu, kas novērš infarktu un ārstē vīriešu kaites.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!