Foto: DELFI
Biedrības "Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi" dienas centrā ir sveču darbnīca, kurā pie sienas ir piestiprinātas papīra lapas ar cipariem – sākumā tas bija miljons, bet tagad jau 958830. Lapiņas simbolizē pārdotās sveces, kuras radījuši jaunieši ar smagiem attīstības traucējumiem. Viņi katru dienu darina skaistas sveces, lai kopīgiem spēkiem sakrātu līdzekļus Latvijā pirmajai modernajai grupu mājai, kas būtu piemērota jauniešiem ar smagiem attīstības traucējumiem. Tā būs vieta, kurā viņi varēs dzīvot un saņemt kvalitatīvu speciālistu aprūpi.

Portāls "Delfi" jau iepriekš rakstīja, ka sveču darbnīcas aktivitātes norit jau sesto gadu – no 24 pastāvīgajiem klientiem ir tikai daži, kuri nevar darināt sveces, bet pārējie īsāku vai garāku brīdi to spēj. Ja jaunieši čakli pastrādā, tad dienā viņi var pagatavot līdz 150 dažādu krāsu un formu sveces – daži no jauniešiem vienu svecīti taisa pat vairākas nedēļas, bet citi jaunieši var uztaisīt vairākas sveces dienā. Kā savulaik portālam "Delfi" norādīja biedrības pārstāve un ergoterapeite Dita Rituma, Latvijā vēl nav tāda grupu mājas pakalpojuma, kas būtu orientēts uz autismu, garīgu atpalicību vai citiem smagiem attīstības traucējumiem. Biedrība ir nevalstiskā organizācija ar sabiedriskā labuma statusu, tāpēc šādu māju finansiāli nevar atļauties, bet valsts, kā norādīja biedrības pārstāve, šajā ceļā viņus ir atstājusi vienus.

Biedrība ir jau par vienu soli tuvāk sapņa piepildījumam – 2020. gada oktobrī iegādāta grupu mājas zeme, sarīkotas arī vairākas talkas, kurā labiekārtota apkārtne un iestādīti augļukoki. Tajās piedalījušies ne tikai brīvprātīgie, bet arī NATO karavīri un Valsts prezidents Egils Levits ar savu dzīvesbiedri. Savukārt jau šo sestdien, 16. oktobrī, Rīgā, Aspazijas bulvārī (iepretim Latvijas Nacionālajai operai), tiks atklāts pop-up veikals un izstāžu zāle, kurā varēs aplūkot un iegādāties jauniešu darinātās sveces, Latvijas mākslinieku kopdarbus, kā arī citu uzņēmumu sarūpētās lietas.

"Mums iet satraucoši, virzāmies uz priekšu sapņa piepildījumam!" sarunā ar "Delfi" saka Dita. "Protams, gribētos ātrāk, vairāk, ar bažām skatāmies, ka cipars nerūk pie sienas, bet šī gada laikā izdarīts milzīgs darbs. Esam laimīgi un ļoti priecīgi par to procesu, kas notiek."

Viņa saka lielu paldies visiem, kas iesaistās, lai jaunieši varētu piepildīt sapni par savu grupu māju. "Mums ir fantastiska komanda! Cilvēki iesaistās, ziedo savu darbu un laiku, lai mūsu jauniešiem būtu māja," tā Dita. Viņa izsaka arī pateicību brīvprātīgo uzņēmēju atbalsta grupai, kas jau tagad, lai gan mājai nav dota zaļā gaisma, plāno ūdensvadus, elektrību un palīdz ar citām tehniskajām lietām. "Tie ir profesionāļi, kuriem rūp mūsu jaunieši," uzsver biedrības pārstāve.

Grupu mājā, kā pastāstīja Dita, dzīvos 16 jauni cilvēki ar smagiem traucējumiem. Šajā grupu mājā tiks nodrošināts arī īsās atelpas pakalpojums, kāds šobrīd Latvijā šiem cilvēkiem vispār nav pieejams. Katram iemītniekam būs sava guļamistaba un vannasistaba. Uz četriem iemītniekiem būs pieejama arī lielā atpūtas telpa ar virtuvi. Paredzēts, ka grupu mājas kopējā platība būs 1200 kvadrātmetri. Ēkā būs arī telpas ne tikai iemītniekiem, bet arī darbiniekiem. Tāpat būs arī viena liela kopīga telpa, kurā varēs organizēt dažādus pasākumus un svinēt svētkus. "Mēs neturēsim sveci zem pūra, dalīsimies savā pieredzē arī pakalpojumu sniegšanā un grupu māju izveidē. Mēs vēlamies, lai šis pakalpojums tiktu attīstīts arī reģionos. Lai visā Latvijā cilvēki ar kustību traucējumiem varētu dzīvot normālu dzīvi," saka Dita.

Sveces var iegādāties Dienas aprūpes centrā, Imantas 8. līnijā 1, 3. korpusā, bet ciemošanos vēlams pieteikt, pirms tam piezvanot: 29683096 (Dita) vai 26176901 (Inga). Sveces var arī pasūtīt, bet jāņem vērā, ka pirms Ziemassvētkiem tas darāms savlaicīgi. Tāpat biedrību var atbalstīt ar ziedojumu mūsdienīgas grupu mājas izveidei jauniešiem ar smagiem attīstības traucējumiem. Ziedojumu var veikt arī "Ziedot.lv" mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!