Foto: stock.xchng
Mazizmēra moduļu ēkas kā celtniecības virziens Latvijā sācies samērā nesen, tomēr šī modernā tehnoloģija pamazām iegūst popularitāti. Māju pamatideja ir maksimāli vienkāršot iespējas tikt pie nelielas, glītas ēkas, pat neuzsākot būvniecību.

Ne katrs var atļauties uzcelt pamatīgu ģimenes māju pēc individuāla projekta, tādai būvniecībai vajag daudz laika un arī izmaksu ziņā ne vienmēr tas ir pieņemams risinājums. Turpretī moduļu mājas var uzcelt ļoti ātri, jebkurā vietā un jebkuros laikapstākļos, turklāt par pieņemamu cenu.Ārzemēs moduļu ēkas tiek būvētas lielu būvniecības objektu celtnieku izmitināšanai blakus būvlaukumam, tās izmanto ofisu un administratīvo ēku vajadzībām, noliktavu un mobilo slimnīcu izveidei, kā arī daudzām citām funkcijām.

Kā top moduļmāja?

Moduļu mājas var uzcelt ļoti ātri, tāpēc ka moduļus (metāla konteinerus ar visu apdari) izgatavo rūpnīcā. Būvlaukumā atliek tikai konstrukciju samontēt, pievilkt nepieciešamās komunikācijas - elektrību, ūdeni, kanalizāciju - un māja gatava.

Zemes darbi ir minimāli, dažos gadījumos tie vispār nav nepieciešami. Pamatu izveidošana (ja vispār tādi ir vajadzīgi) aizņem maz laika, maz materiālu un darba. Pamati nav nepieciešami, ja gruntsgabalā ir līdzena un cieta pamatne.Moduļi sastāv no koka karkasa ar metāla iekšējo rāmi, kas nodrošina izturību un iespēju pārvadāt. Katra plakne - gatavs sendvičpanelis ar putupolistirola vai minerālvates siltinājumu.

Ekoloģiskā variantā tiek izmantota ekovate. Šādi paneļi ir daudz funkcionālāki par sienām, kas izgatavotas no tradicionālajiem celtniecības materiāliem (ķieģeļiem, betona) - uzskata šo māju ražotāju. Viena sienas kvadrātmetra celtniecība no sendvičpaneļiem ir 80 reizes ātrāka par celtniecību no ķieģeļiem.

Moduļu ēkai tiek piemeklēts funkcijai atbilstošs telpas plānojums, logu, durvju un starpsienu izvietojums. Māja tiek komplektēta ar stikla pakešu logiem (koka vai plastmasas rāmji), durvīm, kas atkarībā no vajadzības tiek siltinātas.

Lai varētu piekļūt augšējiem stāviem, tiek izveidotas iekšējas vai ārējas kāpnes. Vienas sekcijas izmēri ir pieļaujamās normas robežās, lai to būtu iespējams transportēt. Katrs bloka konteiners (iekšējais metāliskais rāmis) ir aprīkots ar montāžas kronšteiniem, kas savieno to ar moduļa karkasu. Visas šuves tiek hermētiski apstrādātas ar montāžas putām. Šādu ēku celtniecība ir iespējama jebkurā vietā un jebkuros laikapstākļos.

Moduļi uz būvniecības vietu tiek piegādāti maksimālā gatavībā, bet saliekamā veidā. Būvlaukumā iepriekš tiek sagatavoti pamati - kādi, tas atkarīgs no grunts vietā, kur ēku paredzēts novietot, mājas izmēriem, stāvu skaita. Pasūtītājs var izvēlēties montēt moduļus pats vai uzticēt šo darbu profesionāļiem, kas šos moduļus izgatavojuši.

Pēc moduļu tehnoloģijas veidotās ēkas ir izstrādātas, ņemot vērā iespējamo ekspluatāciju dažādās klimatiskajās zonās un plašā temperatūru diapazonā (no -60 līdz +50C). Izvēloties ēku, kas celta pēc moduļu tehnoloģijas, jāpievērš uzmanība celtniecības materiāliem, no kuriem tā ir izgatavota, jo tieši no tā ir atkarīga gan ēkas cena, gan kvalitāte un mājas ilgmūžība.

Priekšrocības, kuru dēļ vērts izvēlēties moduļēku

* Samērā zemas izmaksas.
* Izmantojamas gan kā kapitālas, gan pagaidu būves.
* Gatavas ekspluatācijai uzreiz pēc uzstādīšanas.
* Var uzstādīt uz gataviem pamatiem vai tieši uz sablīvētas grunts, arī uz reljefainas virsmas.
* Viegli demontējamas un transportējamas.
* Augsta ugunsizturība
* Nav vajadzīga papildu apdare, jo modulis ir pilnīgā gatavībā.
* Iespēja palielināt dzīvojamo platību, pievienojot klāt papildu moduļus (arī pēc vairākiem gadiem).
* Īss būvniecības laiks.
* Celtniecība var notikt jebkurā gadalaikā, neatkarīgi no laikapstākļiem.Latvijā pagaidām netiek piedāvāta iespēja izvēlēties savu plānojumu, taču ir apdares variācijas. Varētu šķist, ka no gataviem moduļiem nav iespējams izveidot vizuāli pievilkcīgu ēku, taču tā nav. Ja izmanto vairākus moduļus (sekcijas), var radīt pat ļoti interesantu mājokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!