Foto: Publicitātes foto
Botāniskā dārza darbiniekus pārsteidzis smalks un filigrāns retums – pēc 50 gadiem pirmo reizi uzziedējusi pātagu sarkostēma, turklāt šoreiz tā pirmoreiz uzziedējusi ar smalkiem, zaļganiem un smaržīgiem ziediem.

Pātagu sarkostēma (Sarcostemma viminale) ir asklēpiju dzimtas (Asclepiadaceae) augs. Pie šīs pašas dzimtas pieder arī populāri telpaugi hojas (Hoya) jeb vaska puķes, tomēr sarkostēmas telpaugu kolekcijās un pat botāniskajos dārzos sastopamas reti. Nacionālā botāniskā dārza kolekcijā pātagu sarkostēma ir jau kopš 1967. gada, saņemta no Ganas, Āfrikā. Šobrīd tā bagātīgi apvij vienu no arkām jaunās oranžērijas sukulentu zālē.

Nacionālā botāniskā dārza foto

Dabā izplatīta Rietumāfrikā, Klusā un Indijas Okeānu piekrastē. Daudzmetrīgie garie dzinumi bez lapām ir ļoti izturīgi, dabā sausajās karstajās vietās tie nereti veido brikšņus, kas izskatās pēc sauso zaru kaudzēm. Bet, tos iebojājot, izdalās kodīga piensula, kas liecina, ka zari nebūt nav izkaltuši, un kuras dēļ šos augus dažreiz sajauc ar šajās pašās vietās sastopamām eiforbijām, ziņo NBD mājaslapā.

Nacionālā botāniskā dārza foto

Kāpēc agrāk neziedēja? Katrai augu sugai ir savs dzīves cikls, kuru ietekmē neskaitāmu faktoru kopums, ko zinātnieki pētīja, pēta un pētīs. Acīmredzot, jaunajā NBD oranžērijā pātagu sarkostēmai beidzot visi ziedēšanai vēlamie faktori sakrita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!