Foto: Shutterstock
Lai gan ierasts, ka dārzā akmeņi tiek pielietoti alpinārija jeb akmensdārza izveidei, kā arī mini baseinu ierīkošanai, pastāv vēl citas opcijas, kā tos pielietot.

"Tavs Dārzs" piedāvā portāla "Houzz" idejas akmeņu novietošanai un pielietošanai dārzā.

Klasika – akmeņu novietošana starp puķudobēm un akmensdārzi. Šī ir diezgan iecienīta metode, kas nezaudē savu aktualitāti ik sezonu. Ja vēl puķudobes papildina ar kādu skaistu skulptūru vai dekoru, tad tas mazajam akmens stūrītim piešķir odziņu.

Akmens strūklakas ļoti skaisti iederēsies dārzā, kā arī tās piesaistīs putnus, kuri vēlēsies iemalkot ūdeni.

Akmens bluķi kā pakāpieni un dizaina elements reizē labi izskatīsies gar dobju malām. Uz tiem varēs noliekties augi, kā rezultātā, piemēram, lietus laikā augu ziedi netiks "sasisti" ar zemi. Atceries, ka akmeņi saulē sasilst, tāpēc tos vari stādīt pie tādiem augiem, kas labi panes siltumu.

Akmeņus var izmantot ne tikai kā lielu akcentu, bet arī pavisam minimālu. Piemēram, tos var iebērt puķupodos. Ļoti skaisti mazie akmentiņi izskatīsies starp sukulentiem.

Lai gan akmeņi ir iecienīts dizaina elements Āzijas dārzos, kāpēc gan neieviest šo elementu arī savā mazdārziņā? Arī viens akemens var skaisti iederēties dārza ainavā vai pagalmā.

Akmeņi kā skulptūra – atliek vien atrast neparastas formas akmeni, kas kalpos kā dizaina elements. Protams, neaizmirsti novietot to tādā vietā, kur tas netraucētu autobraucējiem. Citādi skaistais dizaina elements, iespējams, sagādās pamatīgas galvassāpes un finansiālus izdevumus.

Kā norāda portāls "Houzz", tad dārzā var veidot akmeņu krāvumus, kas ir īpaši iecienīti Austrālijā. Kamēr citās valstīs akmeņu krāvumi tiek saistīti ar mirušajiem, citās tos labprāt izmanto kā dārza elementu.

Var izveidot glītu soliņu no lielāka akmens bluķa. Var ne tikai tā izveidē piesaistīt amatniekus, bet arī izveidot to pats bez liekas piepūles. Pat salikti akmeņi kalpos kā mazi soliņi.

Vēl viena klasika viennozīmīgi ir akmens taciņu izveide. Tiesa, to var padarīt nedaudz ekstrēmāku, ja akmens taciņu izveido kādā ūdenstilpnē. Tikai atceries, ka šāda taciņas šķērsošana lietus laikā var beigties ar kritienu ūdenī.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!