Šajā nedēļas nogalē Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza Tropu tauriņu mājā dzims krāšņi tauriņi - iegādātas 500 kūniņas, no kurām izšķilsies vairāk nekā 20 sugu tauriņi, portālam "Delfi" stāsta Botāniskā dārza direktore Anta Sparinska.

1. septembrī Botāniskajā dārzā sāksies Dienvidamerikas dienas, kuru laikā interesenti īpaši aicināti apskatīt vairāk nekā 500 tikko izšķīlušos vai vēl tikai dzimstošos krāšņos tauriņus, no kuriem divām trešdaļām dabiskā mājvieta ir Dienvidamerika. Dienvidamerikas dienu laikā varēs apskatīt gan zilos morfīdus, gan monarhu tauriņus, kuri ir īpaši ar to, ka dabā trīs paaudžu laikā pārlido Ziemeļamerikas kontinentu, bet trešās paaudzes tauriņi dzīvo ilgāk un atgriežas savā mājvietā – Meksikā, kā arī daudzus citus lidoņus. Jau izšķīlušies arī draudzīgie pūčtauriņi, kas nesteidzīgiem apmeklētājiem labprāt nolaižoties uz pleca vai rokas un ļaujas fotografēties, portālam stāsta Anita Sparinska.

Dabā tauriņi dzīvo baros un mitinās klajās, saulainās laucēs. Tie pārtiek no ziedu nektāra un gatavu augļu sulas. Lielāko tauriņu spārnu atvērums ir salīdzināms ar divām lielām plaukstām.
Interesanti, ka, ne tikai tauriņi ir dažādas krāsas un lieluma, bet arī to kūniņas, daža līdzinās pat dārgakmeņiem. Caur Tropu tauriņu mājas inkubatora logu var vērot arī maģisko tauriņa šķilšanās norisi.

Tropu tauriņu mājā apskatāmi arī Dienvidamerikas augi – īpašs retums ir pašlaik redzamie monstēras augļi. Baseinā redzamas arī eksotiskas zivis, bet kokos lidinās papagaiļi, radot īstu tropu noskaņu.

Pašlaik LU Botāniskajā dārzā sācies arī dāliju ziedēšanas laiks, tāpēc ikviens aicināts pirms mācību gada sākuma izbaudīt šo skolnieku puķu krāšņumu, stāsta Sparinska.

Galerijā: "Delfi Foto" lietotāja Styler fotogrāfijas no Tropu tauriņu mājas 2013. gada pavasarī.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!