Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Tropu tauriņu mājā šīs nedēļas nogalē 13. un 14.septembrī no kūniņām šķilsies dažādi Dienvidamerikas tropos mītoši tauriņi. Līdz ar to nākamās divas nedēļas Tropu tauriņu māja būs vēl par pāris simtiem iemītnieku bagātāka un priecēs apmeklētājus ar krāšņu skatu, Māja&Dārzs uzzināja Botāniskajā dārzā.

Tropu tauriņu mājas inkubatorā ievietotas vairāk nekā divi simti Dienvidamerikas tropu tauriņu kūniņas, kas uz Latviju atvestas no Kostarikas tauriņu audzētavas. Kūniņas ir dažādu formu, izmēru, krāsainas un ar "ornamentiem", tādējādi tās atgādina nelielus dekoratīvus veidojumus. Paredzams, ka tauriņu šķilšanās un izlidošana būs vērojama šīs nedēļas nogalē, tādēļ nākamās divas nedēļas Tropu tauriņu mājā būs bagātīgs eksotiski krāšņo iemītnieku klāsts: helikonīdu jeb garspārnu tauriņu dažādas sugas, zebrutauriņi, pastniektauriņi un citi. Piemēram, helikonīdi ir izmēros salīdzinoši nelieli tropu tauriņi, jo to spārnu atvērums ir "tikai" 8-10 cm, toties tie ir ļoti krāsaini.

Vērīgākie Tauriņu mājas apmeklētāji uz citronkociņiem un banāna, kurš, starp citu tieši septembrī krāšņi zied un gatavina skaistu banānu ķekaru, pamanīs tauriņu kāpurus, kas ir attīstījušies no ekspozīcijā mītošo tauriņu dētajām oliņām. Tas nozīmē, ka atsevišķu sugu lidoņi ir pielāgojušies dzīvei siltumnīcā un tiem šeit notiek pilns dzīves cikls. Citronu lapas iecienījuši zaļganie dižtauriņu kāpuri, kas pašlaik gatavojas iekūņoties, bet banānu stumbri ir mājvieta brūniem 10-15 cm gariem pūčtauriņu kāpuriem. Savukārt zilie morfīdi ir izdējuši oliņas uz zemesriekstu lapām. Izcilas pielāgošanās spējas var redzēt, ja izdodas pamanīt Indijas lapu tauriņu, kura sakļautie spārni atgādina brūnu, sakaltušu lapu ar tai zīmīgo dzīslojuma rakstu.

Botāniskā dārza apmeklētājus līdz salnām priecēs dāliju ekspozīcija, kur zied aptuveni 200 dažādu šķirņu dālijas. Savukārt Palmu mājas vestibilā vēl līdz 14.septembrim skatāma Orhideju izstāde. Tajā var apskatīt ne tikai orhidejas, bet arī tilandsijas, iegādāties augus, uzdot jautājumus pieredzējušiem orhideju audzētājiem, un 13.septembrī pulksten 13.00 gūt zināšanas augu pārstādīšanas meistarklasē, kur savā pieredzē dalīsies Latvijas Orhideju un eksotisko augu draugu asociācijas kolekcionāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!