Foto: LETA

Dienziedes jeb dienlilijas dārzā nereti mēdz piedēvēt nezālēm, jo tās ir ļoti izturīgas, kā arī katru gadu sakuplo arvien vairāk. "Tavs Dārzs" skaidro, vai šķietami neiznīcināmie augi ir izturīgi pret aukstumu, kā arī – vai dienziedes rudeņos ir jāsedz vai jārok laukā.

"Tavs Dārzs" pieredzē un vērtīgajos padomos dalās "Daugmales lilijas" liliju un dienliliju selekcionārs Guntis Grants.

"Dienziedes ir izturīgas, un dziļi vienalga, ko ar tām dara – vai saimnieki danco apkārt," joko selekcionārs. Viņš pats atzīst, ka dienlilijas nerok pa ziemu laukā, jo tās iztur arī bargāko salu. Vienīgi jābūt piesardzīgiem, ja iegādātas dienliliju šķirnes no ārzemēm, kas nav pieradušas pie Latvijas klimatiskajiem apstākļiem. Šādos gadījumos gan tās nepieciešams ziemā apsegt.

Kā skaidro selekcionārs, dienliliju laksti rudenī lēnām nokalst un sadzeltē. Savukārt pēc tam tie sabirst uz stāda virsū, veidojot tādu kā segu augam, kuru pavasarī varēs nokasīt nost. "Man tas estētiski netraucē," piebilst Grants. "Ja ir daiļdārzs, kur nevar atstāt čupiņas ar lapām, jākasa tās pirms ziemas nost, bet tad vajag būt drošam, ka tās ir ziemcietīgas šķirnes."

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to pārziemošanu vai kopšanas darbiem rudenī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!