Foto: Publicitātes foto
Kas ir viena no svarīgākajām lietām, lai pagatavotu gardu maltīti? Protams, tie ir trauki, kur gatavot. Gatavojot maltīti, ir svarīgi, kur ēdiens tiek gatavots, tāpēc katra kārtīga saimnieka vai saimnieces virtuvē ir jābūt labiem un kvalitatīviem traukiem, un no kā gan vēl ir atkarīga trauka kvalitāte, ja ne no tā materiāla un pārklājuma.
Pannas un katli var būt izgatavoti no dažādiem materiāliem:
  • alumīnijs
  • čuguns
  • nerūsējošais tērauds
  • metāls, pārklāts ar emalju

Alumīnijs

Alumīnijs ir nerūsējošs un strauji sakarstošs materiāls. Trauki, kuri no tā izgatavoti, teicami vada siltumu. Ražotāji mēdz izgatavot traukus no alumīnija, jo pie šī materiāla nepiedegošais pārklājums turas labāk, tātad trauks kalpos ilgāk. Katlus un pannas no šī materiāla var lietot uz visām plītīm, izņemot indukcijas.

Čuguns

Viens no veselībai draudzīgākajiem materiāliem, kurš tiek izmantots gatavošanas trauku ražošanā. Čuguna trauku galvenā priekšrocība ir spēja ilgāk uzturēt siltumu. Pirms lietošanas ieteicams trauku noskalot ar siltu ūdeni un nosusināt, taču mazgāšanas šķidrumu lietot tikai tajā gadījumā, ja traukā ir gatavots ēdiens ar asu smaržu un garšu. Ja ēdiens sāk pielipt pie trauka, ir jāpārbauda temperatūra, tā nedrīkst būt pārāk augsta. Ja tomēr ēdiens turpina pielipt pie trauka, iespējams, ka traukam ir sākusi zust tā aizsargkārta. To var atjaunot, trauku ietaukojot, piemēram, pārklājot ar pārtikas eļļu un nākamajā dienā to noslaukot. Lai izvairītos no rūsēšanas, neuzglabāt traukā ēdienu un to neievietot ledusskapī. Čuguna pannas un katlus, kuriem nav koka rokturi, var lietot arī cepeškrāsnī.

Nerūsējošais tērauds

Ļoti praktisks un viegli kopjams materiāls, kas ir neitrāls pret pārtiku, šajos traukos var gatavot arī skābus ēdienus, jo tie nereaģēs ar metālu, kas citādā gadījumā veicinātu koroziju. Šī materiāla sastāvā ir niķelis un hroms, kas trauku pasargā no rūsēšanas.

Emaljētie trauki

Cilvēkiem, kuriem ir alerģija pret niķeli, ir ieteicams lietot šādus traukus.

Traukus iedala arī pēc:

  • pārklājuma veidiem
  • izmēriem
  • pamatnes veidiem


Trauku pārklājumi var būt dažādi:

  • nepiedegošie pārklājumi (PTFE, keramiskie)
  • bez pārklājuma (čuguns, tērauds)
  • emaljētie (metāla)


Viens no izplatītākajiem nepiedegošajiem pārklājumiem ir PTFE jeb politetrafluoretilēns. Traukus ar šo pārklājumu ir viegli kopt, tie ir praktiski, kā arī nodrošina ēdiena nepielipšanu un mazāku eļļas vai citu taukvielu izmantošanu.

Pirms dažiem gadiem kā alternatīva PTFE pārklājumiem tirgū parādījās keramiskie pārklājumi. Tiem piemīt visas nepiedegošiem klājumiem raksturīgas īpašības, un tie ir diezgan izturīgi ikdienas lietošanā, tomēr, lai panna ar šādu pārklājumu kalpotu ilgāk, ir jāizvairās no gatavošanas ļoti augstā temperatūrā, no metāla virtuves piederumu izmantošanas, kā arī no mazgāšanas trauku mazgāšanas mašīnā.
Viens no keramiskā pārklājuma veidiem ir termolons, kas atzīts par videi un veselībai draudzīgu un lielisku alternatīvu PTFE pārklājumiem. Tā sastāvā ir trīs vielas: silīcijs, skābeklis un ogleklis, kas patiesībā ir izkausētas un pēc tam sacietējušas smiltis.

Pamatu veidi:

  • trīskāršā katla pamatne
  • indukcijas

Trīskāršā katla pamatne (tērauds, alumīnijs, tērauds) nodrošina vienmērīgu un ātru trauka uzkaršanu, kas ļauj taupīt enerģiju un nodrošina labāku ēdiena kvalitāti un garšu. Katli ir viegli kopjami. Slāņi reizēm ir savienoti ar komponentu, kura bāze ir sudrabs. Ražošanas procesā ar lielu spiedienu un augstu temperatūru ir nodrošināts, ka visi pamatnes slāņi ir savienoti vienmērīgi un pilnībā atkārto katla formu. Katli ar biezākām sieniņām, kas ražoti no čuguna vai alumīnija, ir ideāli maizes, gaļas vai citu ēdienu pagatavošanai.

Indukcijas pamatne

Traukiem, kas ražoti no nemagnētiska materiāla, piemēram, alumīnija, ražotāji bieži vien pievieno magnētisku materiālu, kas ļautu trauku lietot arī uz indukcijas plītīm.

Ieteikumi, kurus var ņemt vērā jauna trauka meklējumos

  • Pirms iegādāties jaunu katlu vai pannu, noskaidrojiet, kādu plīti jūs izmantojat un vai noskatītais trauks ir lietojams arī uz šādas plīts.
  • Izvērtējiet, kādam nolūkam tiek meklēts trauks. Ja tas ir pankūku cepšanai, grilēšanai vai sautēšanai, tad, iespējams, labāk iegādāties speciāli tam paredzētas īpašā pielietojuma pannas.
  • Ievērojiet ražotāja vai ekspertu ieteikumus trauka izmantošanai un kopšanai, lai trauks ilgāk kalpotu un pildītu savas funkcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!