Foto: Shutterstock

Daudzdzīvokļu namu ar balkonu vai lodžiju saimniekiem konstrukcijas kalpo dažādiem nolūkiem. Vieni tur ierīkojuši atpūtas zonu, bet citi kā veļas žāvēšanas placīti vai pat noliktavu. Ja neesi pārliecināts, ko drīkst un nedrīkst darīt uz balkona, iepazīsties ar portāla Info.riga.lv apkopotajiem noteikumiem.

Kā zināms, balkona vai lodžijas izmantojums ir saistīts ar tā tehnisko stāvokli. Diezin vai kāds vēlēsies omulīgi ēst vakariņas uz pussabrukuša balkona, tāpēc atkarībā no apstākļiem, katrs šo konstrukciju pielāgo, kā māk. Iepriekš portāls TavaMāja.lv rakstīja, kādi noteikumi un prasības attiecas uz balkonu un lodžiju iestiklošanu, bet šoreiz uzzini, kā konstrukciju drīkst vai nedrīkst izmantot.

Smaguma nasta

Kā jau iepriekš minēts, balkona un lodžijas izmantojums lielā mērā atkarīgs no konstrukcijas tehniskā stāvokļa. Lai arī cik labā stāvoklī būtu balkons vai lodžija, nebūtu ieteicams to pakļaut paaugstinātai slodzei. To vērts ņemt vērā tiem, kas šo zonu izmanto lielu un smagu mantu glabāšanai, piemēram, velosipēdiem, mēbelēm, būvmateriāliem utt. Nav gan aizliegts mantas tur glabāt, taču nedrīkst to noslogot, kā arī ignorēt ugunsdrošības noteikumus. Tā kā vairums balkonos iestrādātas speciālas lūkas evakuācijai ugunsgrēka gadījumā, tad piekļuvi šeit nedrīkst noslēgt, piemēram, ar mēbelēm, kastēm un citiem smagumiem. Ugunsdrošības noteikumos minēts, ka uz balkoniem nedrīkst glabāt gāzes balonus, viegli uzliesmojošas vielas un šķidrumus.

Apzaļumošana

Puķu kastu izkārtošana uz balkoniem un citādāka apzaļumošana ir visai bieži novērota parādība, taču arī šajā sakarā vērts iepazīties ar noteikumiem. Uz balkona vai lodžijas drīkst izlikt puķu kastes un citus apzaļumojumus, līdz tie nepārslogo konstrukciju un neapdraud cilvēku drošību lejā vai nebojā kāda cita īpašumu. Jāņem vērā, ka lietus un sniega gadījumos iekārtie vai izliktie puķupodi kļūst vēl smagāki, tāpēc jāierēķina papildu slogs. Pēc tehniskajām īpašībām, ne balkoni, ne lodžijas un to margas nav lielai noslodzei, tāpēc balkonu apzaļumošanas konstrukcijas lielos daudzumos nav vēlamas.

Vairāk par prasībām, kas attiecas uz balkona apzaļumošanu lasi šeit.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!