Foto: Shutterstock
Reizēm ciemos pie draugiem vai kādā citā vietā pamani tādu augu, ko labprāt gribētu arī savās mājās. Tad lieliski strādā metode, kārotajam augam nolaužot zariņu. Kaut tautā klīst nostāsti, ka nočiepti stādiņi esot apveltīti ar īpašām iesakņošanās spējām, jāatceras, ka vislabāk tomēr šāda veida darbībām gan taujāt saimnieku atļauju.

"Tavs Dārzs" piedāvā samērā viegli izaudzējamo augu ieteikumus, kas balstīti uz "Delfi" kolektīva žurnālistu ieteikumiem un pieredzes, kā arī padomu pūra lādes un portāla "Goodhousekeeping" padomiem.

Ja arī tu zini vēl kādu augu, kuru ir viegli izaudzēt, ja tam "nokniebts" zariņš vai lapiņa, tad padalies ar to komentārā!

Pelargonija

Foto: Shutterstock

Ir divi varianti, kā apsakņot pelargoniju – liekot to ūdenī vai iespraužot mitrā smilšu un kūdras substrātā, dalās ''Cālis'' foruma aktīvisti. Viens vairāk atzīst pavairošanu augsnē, otrs ūdenī, un abas metodes ir labas.

Pelargonijas pavairo ar spraudeņiem – no marta līdz oktobrim. Nokniebj dzinumu galotnes – tieši zem lapu mezgla. Vienu dienu ļauj griezuma vietai ēnā apžūt. Spraudenim nokniebj visas lapas, izņemot jaunās lapas pašā galā, un iesprauž smiltīs vai smilšu un kūdras maisījumā, Substrātu uztur viegli mitru, neļaujot spraudenim samirkt, pretējā gadījumā tas sapūs. Spraudeni apsedz ar tīru polietilēna maisiņu vai stikla trauku, izveidojot miniatūru siltumnīcu. Ik pa laikam pārsegumu noceļ, izvēdinot "siltumnīcu", un aplaista augu, sargoties no pārliešanas. Kad spraudenim parādās jaunas lapiņas, tas ir signāls – saknes ir izdzītas, augu var stādīt podiņā.

Pelargonijām viss, kas nepieciešams – pietiekami gaiša vieta, irdena augsne un regulāra laistīšana (vasarā – bagātīgi, ziemā reti vai mēreni, atkarībā no telpas temperatūras).

Sausā un siltā telpā pelargoniju lielākais ienaidnieks ir tīklērce. Cīnīties ar to ir samērā vienkārši – augu regulāri jādušo un jāapsmidzina ar siltu ūdeni.

Vairāk par pelargonijām un to audzēšanu vari izlasīt šeit un šeit, kā arī te.

Fuksija

Foto: Shutterstock

Arī fuksijas pavairo ar spraudeņiem. Apsakņošanai jāizmanto aptuveni 10 cm gari spraudeņi ar vismaz diviem lapu pāriem – apakšējās lapas norauj, lai pēc iestādīšanas to vieta būtu augsnē, bet augšējais lapu pāris virs substrāta.

Pieredzējuši fuksiju pavairotāji ''Cālis'' forumā raksta, ka ūdenī tās grūti pavairot un apsakņot, tāpēc vislabāk spraudeņus likt uzreiz podiņā ar zemi (izmanto augsni ziedošiem augiem). Spraudeņi labāk un ātrāk apsakņosies, ja virsū uzliksi burku vai maisiņu, tādējādi veidojot īpašu mikroklimatu ar lielāku gaisa mitrumu. Neiztrūkstoša sastāvdaļa pavairošanā ir siltums, tomēr ik pa laikam stādījums jāpavēdina, lai spraudeņi nenopūst. Citi ierosina spraudenim uzlikt nogrieztu plastmasas pudeli, taču jebkurā gadījumā jābūt kādai gaisa spraugai, citādi puve būs klāt ātri vien.

Pēc tam, kad spraudenis jau apsakņojies un sākušas attīstīties jaunas lapas, to var pārstādīt lielākā podā, ja nepieciešams.

Vairāk par fuksiju pavairošanu un audzēšanu vari izlasīt šeit.

Naudas koks

Foto: Shutterstock

Vislabāk augu pavairot, kad tas jau izaudzis par gana lielu augu, tāpēc pavisam nelielu stādu vēl traumēt nevajadzētu. Ar spraudeņiem naudas koku jeb portulaku krasulu varot pavairot jebkurā laikā.

Augs pavairojams ar lapainu galotnes spraudeni, kurš var būt dažāda garuma, sākot no 5-6 cm. Spraudeņus sakņo mēslotas kūdras un rupjas grants substrātā, novieto istabas temperatūrā, gaišā vietā, vislabāk uz palodzes.

Svarīgi substrātu uzturēt viegli mitru, un labāk pat, lai tas ir vairāk sauss nekā slapjš. Labvēlīgo apstākļos spraudeņi apsakņojas aptuveni mēneša laikā, un pēc tam augu var pārstādīt podiņā un audzēt tik lielu, lai atkal to pavairotu. Arī augu pazinēja Zane Purne atzīst, ka šis ir ļoti vienkāršs un ierasts veids, kā pavairot naudas koku.

Vairāk par paša auga kopšanas prasībām un pavairošanu lasi šeit, kā arī te.

Ziemassvētku kaktuss

Foto: Shutterstock

Šlumbergeru, ko plašāk pazīstam kā Ziemassvētku kaktusu, visai viegli pašam pavairot, un tas pat būtu vēlams, ja augs gana izpleties podiņā.

Ja mājās jau labi aug šis skaisti zaļojošais un ziedošais augs, vērts nedaudz pacensties un pielikt pūles, lai izaudzētu nelielu stādiņu un kādu ar to apdāvinātu svētku laikā (skaista, simboliska dāvana Ziemassvētkos vai citos svētkos) vai vienkārši kuplinātu telpaugu saimi mājās.

Šo augu var pavairot gan ar sēklām, gan spraudeņiem, izaudzējot tiem saknes, un tieši otrais piedāvājums ir vienkāršāks un izdarāms katram. Noskati augam zariņu ar 3-4 posmiem, bet ne mazāku, un nolauz vai uzmanīgi nogriez to. Kaktusa posmu atstāj turpat virs poda izkalst uz divām dienām.

Sagatavo nelielu burciņu, kur veidot sakņu sistēmu kaktusa posmam. Burkā saliek kādus akmentiņus vai dekoratīvus oļus un ielej ūdeni, bet ne pārāk daudz. Liek nedaudz apžāvēto posmu burciņā, lai tas balstās virs akmeņiem, bet nemirkst ūdenī, iesaka ''Flower Patch Farmhouse''. Glabājot posmu burciņā, jāuzmana, lai neveidojas pelējums un mitruma nav pārāk daudz, un ieteicams burku nolikt gaišā vietā. Šādi saknes izveidosies aptuveni 4-8 nedēļu laikā, un kad tas noticis, spraudeni ievieto augsnē aptuveni 1 cm dziļumā. Ja iespraudīs dziļāk, saknes var nopūt, tāpēc esi vērīgs! Kas attiecas uz augsni, kādā stādīt spraudeni, šlumbergerai patiks, ja sajauks vienādās proporcijās telpaugiem paredzētu zemi ar smiltīm.

Kad Ziemassvētku kaktuss veiksmīgi pavairots un no spraudeņa jau izaudzis neliels stāds, ievēro visus priekšnoteikumus, lai augs justos komfortabli. Vairāk par prasībām auga kopšanā uzzini šajā rakstā.

Kalanhoja

Foto: Shutterstock

Auga pavairošana ir vienkārša, un to veic gan ar atdalītiem veseliem spraudeņiem, gan ar lapiņām - tieši no to robiņiem attīstīsies jaunās saknītes. Jaunos spraudeņus vai lapiņas var ievietot zemē vēlā pavasarī pēc ziediņu noziedēšanas.

Augu iespējams izaudzēt arī no sēklām, taču tas ir laikietilpīgs eksperiments - var paiet pat 9 - 10 mēneši, kamēr kalanhoja sasniegs pietiekamu apjomu ziediņu attīstīšanai, turklāt sēklas nav vienkārši nopērkamas.

Vairāk par kalanhoju audzēšanu un pavairošanu vari izlasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!