Foto: Publicitātes foto

Situācijā, kad aug komunālo pakalpojumu cenas, daudzi iedomājas par mitekļa izīrēšanu. Valsts ienākumu dienests (VID) atgādina: dzīvojamo telpu izīrēšana par maksu tiek klasificēta kā saimnieciskā darbība un šie ienākumi tiek aplikti ar ienākuma nodokli. Pretējā gadījumā jums kā fiziskai personai var nākties maksāt sodu 900 eiro apmērā. Daudz skarbāks sods – 1000 eiro – jums draud situācijā, ja ar īrnieku neesat spējuši atrast kopīgu valodu un esat nomainījis durvju atslēgas, kamēr viņš ir prom. Vienkāršā valodā skaidrojam, kā oficiāli izīrēt mājokli un neiekulties problēmās.

Daudz skarbāks sods – 1000 eiro – jums draud situācijā, ja ar īrnieku neesat spējuši atrast kopīgu valodu un esat nomainījis durvju atslēgas, kamēr viņš ir prom.

Skaidrojam, kā oficiāli izīrēt mājokli un neiekulties problēmās!

Ja VID secina, ka cilvēks nodarbojas ar saimniecisko darbību, tad ar viņu sazinās un informē, ka to nepieciešams reģistrēt. Un tikai gadījumos, kad preventīvas darbības, piemēram, vēstules vai pārrunas, nav devušas vēlamo rezultātu, VID ķeras pie kontrolējošas rīcības, piemēram, veic tematisku pārbaudi, noskaidro nodokļa apmēru vai pat veic fiziskās personas nodokļu auditu.

2019. gadā tika sodītas 13 personas – četrām izteikts mutisks brīdinājums, deviņām noteikta soda nauda par kopējo summu 1540 eiro. 2020. gadā VID sodīja astoņus cilvēkus – četri brīdināti mutiski, bet četriem piespriesti sodi kopumā par 620 eiro. 2021. un 2022. gadā pārkāpumi nav fiksēti.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!