Foto: no "Rīgas Mežu" video novērošanas sistēmas

"Rīgas Mežu" jaunā video novērošanas sistēma konstatējusi, ka stundas laikā viens vīrietis no auto pie meža divas reizes izmeta atkritumus. Informācija par abiem gadījumiem nodota policijai. Atkritumi rada ekoloģisku kaitējumu un finansiālus zaudējumus – pērn atkritumu savākšanai iztērētie līdzekļi līdzinās summai, par kuru varētu izaudzēt trešdaļu miljonu priedīšu.

Svētdienas, 3.aprīļa, pēcpusdienā viens un tas pats cilvēks no viena un tā paša spēkrata bagāžnieka gaišā dienas laikā mežā divas reizes izmeta atkritumus. No jaunās "STROPS Technologies" meža novērošanas sistēmas iegūtie materiāli un pārbaude klātienē liecina, ka vīrietis pie meža izmetis vairākus desmitus kilogramus būvgružu.

"Rīgas Meži" jau vēstījuši, ka kopš februāra vidus uzņēmuma teritorijās izvietota jauna un moderna "STROPS Technologies" video novērošanas sistēma. Tās mērķis ir samazināt nelegālo atkritumu izgāšanu, novērst dabas piesārņošanu un vides postīšanu, kā arī operatīvi konstatēt meža piegružotājus. Jaunā sistēma darbojas līdztekus jau vairākiem desmitiem video novērošanas kameru, kas izvietotas uzņēmuma teritorijās un to atrašanās vietas tiek mainītas.

Šis šogad jau ir trešais gadījums, kad galvaspilsētas teritorijā esošajos mežos izvietotās kameras konstatējušas ļaunprātīgus meža piesārņotājus. Saistībā ar kameru fiksēto informāciju, "Rīgas Meži" sadarbojas ar policiju.

Ik gadu palielinās no "Rīgas Mežu" teritorijām izviesto atkritumu apjoms – gan celtniecības atkritumi, sadzīves atkritumi un riepas, gan bīstamie atkritumi, t.sk. šīferis. Piemēram, šogad trijos mēnešos izvestas vairāk nekā 420 tonnas atkritumu, kas uzņēmumam un līdz ar to arī rīdziniekiem izmaksājis teju 32 000 eiro. Savukārt 2021. gadā savākto atkritumu apjoms bija 1500 tonnas un ap 1000 m3, kā arī vairāk nekā 30 tonnas riepu. Pērn "Rīgas Mežu" izmaksas par atkritumu nodošanu pārsniedza 70 000 eiro.

Par šādu summu "Rīgas Meži" varētu izaudzēt ap 300 000 priežu stādu. Tā ir aptuveni trešā daļa no uzņēmuma ik gadu iestādītajām priedītēm, lai atjaunotu mežu un nākamajām paaudzēm nodrošinātu veselīgu dzīves telpu, kā arī mazinātu klimata pārmaiņu negatīvo ietekmi.

SIA "Rīgas Meži" ir 2008. gadā dibināts pašvaldības uzņēmums, kas apsaimnieko galvaspilsētai piederošos mežus, dārzus un parkus. Rīga ir lielākā Eiropas pilsēta – mežu īpašniece un viena no lielākajām mežu īpašniecēm Latvijā. Uzņēmums pārvalda 62 000 ha mežu, 399 ha dārzu, parku, skvēru un apstādījumu (125 objekti). "Rīgas Meži" rūpējas par šo teritoriju ilgtspējīgu attīstību, bioloģisko daudzveidību un pieejamību sabiedrībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!