Foto: stock.xchng

Televizors, dekoders, dators, printeris - bieži šīs elektroierīces atstājam ieslēgtas pat tad, ja tās konkrētajā brīdī nelietojam. Tomēr red atcerēties, ka arī tad, ja tās atstātas standby jeb gaidīšanas režīmā (piemēram, sarkanā televizora gaismiņa, kas paliek ieslēgta), tās elektroenerģiju tomēr patērē.

Šādā stāvoklī elektroierīce, atkarībā no tās modeļa, patērē no 1 līdz 4 vatiem enerģijas. Tas nozīmē, ka 24 pilnībā izslēgts televizors var ietaupīt no 8.760 līdz 35.040 vatiem elektroenerģijas.

Izrādās, ka liels elektroenerģijas tērētājs standby režīmā ir dekoders. Arī datora gadījumā ir vērts, piemēram, uz nakti vai arī pa dienu, kad neviena nav mājās, to pilnībā izslēgt, lai veltīgi netiktu tērēta elektroenerģija. Tas pats attiecas uz printeri, kuru var ieslēgt tikai konkrētajos brīžos, kad ir nepieciešams kaut ko izprintēt.

Vēl viens mūsdienu slikts ieradums ir atstāt moblio telefonu pieslēgtu lādētājam vairākas stundas vai pat visu nakti. Atkarībā no telefonu modeļa, parasti lādēšanai pietiek ar 90 līdz 170 minūtēm. Turpretī, ja atstāsiet lādētāju pieslēgtu elektriskajai strāvai arī tad, kad telefons jau uzlādēts, patērēsiet pat līdz 95% enerģijas vairāk, nekā patiesībā bija nepieciešams.

Vecais labais un videi draudzīgākais elektronerģijas veids ir ir arī elektrības atslēgšana visām ierīcēm, kas ir mājās, izņemot, piemēram, ledusskapi. Uz nakti var izslēgt pilnībā elektrības slēdžus visām iekārtām. Šai gadījumā var izmantot arī pagarinātājus ar ieslēgšanas un izslēgšanas funkciju, jo, izslēdzot slēdzi, visas pagarinātājā pieslēgtās ierīces tiks atslēgtas no elektriskās strāvas.

Iegādājoties lielās elektropreces, ir vērts arī pievērst uzmanību Eiropas Savienības izstrādātajam enerģijas patēriņa marķējumam. Līdzās tehniskajām īpašībām tas vērtē arī iekārtu enerģijas patēriņu - no A (zems patēriņš) līdz G (augsts patēriņš). Šo marķējumu var atrast uz veļas mazgājamām mašīnām, veļas žāvētājiem, trauku mazgājamām mašīnām, ledusskapjiem un saldējamām iekārtām, kā arī uz spuldzēm. Pērkot pietiek paskatīties uz marķējumu, lai zinātu, vai iekārta ir ekonomiska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!