Foto: Shutterstock

Latvijā ir desmit datumi, kuros Latvijas valsts karoga likums nosaka karoga izkāršanu pie ēkas. Ja kādā no šiem datumiem karogu pie savas mājas neizkar, sods par to netiek piemērots, bet, ja karogu izvēlies lietot, tas jādara pareizi, jo pretējā gadījumā gan tevi var saukt pie administratīvās atbildības. Tāpēc apkopojam svarīgāko, kas jāzina par valsts karoga izkāršanu privātpersonām gan pie ēkas fasādes, gan mastā.

Latvijas valsts karoga likumā norādīts, ka karogs pie ēkām jāizkar 1. un 4. maijā, 21. augustā, 11. un 18. novembrī; sēru noformējumā jālieto 25. martā, 14. un 17. jūnijā, 4. jūlijā un decembra pirmajā svētdienā.

Ja karogs netiek lietots pastāvīgi, tas jāpaceļ ne vēlāk kā pulksten 9 un jānolaiž ne agrāk kā pulksten 21.

Karogu izkārtu var turēt arī pastāvīgi, bet tad jāpieskata, lai tas vienmēr ir tīrs, neizbalējis un nebojāts, jo jālieto tikai tāds, kas ir perfektā lietošanas kārtībā. Kolīdz karogam ir acīmredzami bojājumi, tas diskrēti jāiznīcina bez citu cilvēku klātbūtnes, sadalot pa krāsu joslām, un jāizmet maisā. Karogu nedrīkst lietot pie ēkām, kas atrodas avārijas stāvoklī vai kuru fasāde tiek remontēta. Aizliegts karogu izskaistināt ar bārkstīm, simboliem, uzrakstiem vai kā citādi to papildināt.

Pie fasādes

Karogs, kas tiek lietots pie fasādes, jāievieto speciālā karoga turētājā tā, lai karoga apakšējais stūris atrastos ne zemāk par 2,5 metriem no zemes. Sēru gadījumā virs karoga pie kāta jāpiestiprina melna lente, kuras platums ir 1/20 no karoga platuma un garums atbilst karoga platumam. Karoga turētājam vajadzētu būt tādam, lai kāts tajā atrastos 40 grādu leņķī pret ēkas fasādi.

Pie fasādes lietojamam karoga kātam jābūt garākam par karoga garāko malu, tam jābūt gludam un baltā krāsā, tā augšējā galā jābūt dekoratīvam uzgalim, kurš var būt konusveida vai lodveida un platākajā vietā diametrā par vairākiem centimentriem pārsniedz kāta diametru. Uzgalim jābūt karoga kāta krāsā, ja vien tas nav plakans ažūrā veidots metāla uzgalis alumīnija vai bronzas krāsā.

Mastā

Karogu pie ēkas var turēt arī mastā, un te jāvērš uzmanība svarīgai niansei – karoga lietošanas etiķete paredz, ka karoga mastam nevajadzētu stāvēt tukšam, tādēļ to kā sava karoga statīvu labāk izvēlēties gadījumā, ja droši zini, ka karogu paceltu mastā turēsi pastāvīgi.

Mastā uzvilkta karoga augšējā mala jānostiprina ne zemāk par sešiem metriem no zemes, un tā apakšējam stūrim nevajadzētu atrasties tuvāk zemei par 2,5 metriem. Savukārt sēru reizē karogs jānolaiž pusmastā bez sēru lentes.

Karoga masta garumam un diametram jābūt proporcionāli karoga izmēram, tam jābūt taisnam un gludam baltā vai alumīnija krāsā, tā augšējā galā var būt dekoratīvs lodveida vai sīpolveida uzgalis alumīnija, bronzas vai baltā krāsā.

Ja kopā ar Latvijas valsts karogu lieto citu valstu karogus, karogiem mastā jāatrodas vienādā augstumā. Jāņem vērā, ka katras valsts karogam atšķiras izmēru proporcijas, kuras nedrīkst mainīt, tādēļ, ja tiek lietots arī citas valsts karogs, tā platumam jābūt vienādā izmērā ar Latvijas karogu. Latvijas karogam karogu rindā jābūt pirmajam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!