Foto: Shutterstock

Jau pavisam drīz siltumnīcās lekni augs salāti, kraukšķīgi redīsi un citi labumi. "Tavs Dārzs" ar dārzeņkopības speciālistes Mārītes Gailītes palīdzību skaidro, vai gardos un kraukšķīgos redīsus var izaudzēt mājoklī, kur nav dārza, proti, iekštelpās vai uz lodžijas.

Sarunā ar "Tavs Dārzs" dārzeņkopības speciāliste atzīst, ka dzīvoklī vai uz balkona var izaudzēt gardos pavasara labumus. "Katrs varbūt neizaugs ēdams, bet 80 procenti noteikti," piebilst speciāliste. "Pavisam jauniem redīsiem arī lapiņas ir ēdamas." Jārēķinās, ka no sēšanas brīdim līdz pat ražai ir jāgaida aptuveni mēnesis.

Taujāta par vēlamo augsni, kas nepieciešama redīsu audzēšanai, speciāliste norāda, ka redīsiem der kūdras substrāts. Savukārt par vēlamāko trauka izvēli redīsu sēšanai viņa min tieši kasetes, ko piepilda ar substrātu, katrā ligzdiņā ieliekot pa vienai sēkliņai. Redīsiem derēs kāpostu audzēšanai domātās kasetes. Pēc tam augsni aplaista, bet kasetes pārsedz ar plēves maisu, lai mitrums neiet zudībā. Līdzko parādās dīgsti, pārsegums jānoņem. Nedrīkst nokavēt šo brīdi, jo dīgsti strauji var izstīdzēt.

Kasetes var nolikt uz palodzes vai arī iestiklotā lodžijā, tiesa, naktī jāraugās, lai gaisa temperatūra nav pārāk zema, proti, mīnusos. Tāpat viņa atzīmē, ka vēsā laikā redīsi labāk izaugs, nevis tad, ja gaiss telpā būs pārāk karsts.

Kasetes vēlams likt uz kādas paplātes, lai laistīšanas laikā uz grīdas nepilētu ūdens. Laistīt vajag pēc apstākļiem, pārbaudot substrātā mitrumu, bet jāatceras, ka pārlaistīt augus nedrīkst. Kā iesaka speciāliste, katrā laistīšanas laikā redīsus var palutināt arī ar mēslojumu, atšķaidot vienu vāciņu ar "Vito" mēslojumu uz aptuveni litru ūdens.

Šajā un šajā rakstā vari izlasīt plašāk par redīsu šķirnēm un to audzēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!