Foto: Shutterstock
Ierasts, ka pavasaris ir laiks, lai sētu siltumnīcās un dobēs zaļumu sēklas, bet to var darīt arī rudenī. "Tavs Dārzs" iesaka augus, ko vēl tagad var paspēt izaudzēt, lai rudenī varētu mieloties ar paša sētajiem un gardajiem zaļumiem!

Piekritīsiet, ka nekas nav gardāks par pašu audzētām lietām, kurās ieliktas pūles un darbs.

Šos pašu izaudzētos zaļumus varēsi pievienot ne tikai rudenīgām zupām, bet arī taisīt gardus salātiņus vai arī saujiņu svaigo diļļu uzbērt jaunajiem kartupeļiem. Ja meklē iedvesmu maltītēm, tad ielūkojies "Tasty.lv", kur atrodamas dažādas kārdinošas receptes.

Redīsi

Kraukšķīgie redīsiņi viennozīmīgi būs laba izvēle arī rudenī. Atliek vien izvēlēties, kur tos labāk sēt – siltumnīcā vai dārzā. Ja tev pastāv bažas par to, ka dārzā tie varētu nosalt, tad neraizējies, jo redīsi ir aukstumizturīgi dārzeņi, kas var paciest salnas līdz pat -3 grādiem pēc Celsija.

  • Šajā rakstā varēsi izlasīt visu par redīsu sēšanas laiku, kā arī nepieciešamo augsni.
  • Savukāt šeit un šeit vari smelties ieteikumus, lai iegūtu sulīgus, kraukšķīgus un pat saldus redīsus.

Dilles

Lai arī varbūt dilles neizdosies izaudzēt to maksimālā garumā – nebēdā! Mazās dillītes ir pat gardākas un aromātiskākas par tām, kuras pāraugušas lielos stiebros. Protams, allaž tiek minēts, ka rudenī diļļu sēšana nav ieteicama, jo sēklas var sadīgt, bet pēc tam aukstā laika dēļ aiziet bojā. Taču, kas neriskē, tas nevinnē, vai ne? "Tavs Dārzs" no pieredzes var teikt, ka visas līdz šim sētās dilles rudenī ir izdīgušas.

  • Šajā rakstā vari izlasīt, kāpēc siltumnīcas dilles nav tik aromātiskas kā dārzā augušās.
  • Savukārt šajā rakstā varēsi smelties padomus par latvisko brīnumzālīti – dillēm. Kāpēc tās ir veselīgas un kad var arī kaitēt?

Salāti

Savu rudens ražu vari bagātināt arī vēl ar paša audzētiem salātiņiem. Protams, atkal pastāv risks, ka salāti laikapstākļu dēļ var neizaugt. Atceries, ka vienmēr uz sēklu paciņām ir rakstīts, kuras šķirnes ieteicamas audzēšanai arī rudenī, tāpēc kārtīgi izpēti, nevis pērc pirmo sēklu paciņu, kas ir pa rokai.

  • Ja tev nav ne dārziņa, ne siltumnīcas, tad tev noderēs šis raksts, kurā ir vērtīgi padomi par svaigo salātu audzēšanu tieši uz palodzes.

"Tavs Dārzs" aicina arī tevi padalīties ar ieteikumiem, kurus zaļumus vēl var paspēt izaudzēt dārzā vai siltumnīcā! Savu ieteikumu raksti komentāru sadaļā vai arī sūti uz maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!