Foto: Shutterstock

Pelni ir īsts pelēkais zelts, jo tos lietderīgi var izmantot ne tikai dārza darbos, bet arī kā tīrāmo līdzekli mājā. Kur vēl var izmantot vērtīgos pelnus, ieteikumus lūko "Tavs Dārzs" sarūpētajā padomu vācelītē.

Ja tavās mājās ir krāsns apkure, tad pelnus nudien nevajadzētu nest taisnā ceļā uz atkritumu kasti, bet tos lietderīgi izmantot dārza augu palutināšanai vai arī mājokļa tīrīšanai, piemēram, "Tava Māja" pārbaudīja, ka pelni lieliski noder, lai notīrītu aizkvēpušu stiklu. Par to vari plašāk lasīt šajā rakstā.

Savukārt dārzā pelnus var izmantot, lai kaisītu taciņas ziemas aukstajos mēnešos, kas būs lieliska alternatīva sāls graudiņiem. Turklāt arī speciālisti iesaka pārdomāti lietot sāli, jo tas kaitē ēku pamatiem, zālienam, kokiem un arī apaviem. Šeit vari izlasīt ekspertu ieteikumus taciņu kaisīšanai ziemā, kā arī ieteikumus, kāpēc sāls nav labākais līdzeklis.

Tāpat ar pelniem var palutināt dārza augus, tikai jāņem vērā – kas par daudz, tas par skādi. Lai zinātu nepieciešamo devu augiem, kā arī metodi, lai izmērītu pelnu daudzumu, palīgā nāks Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra vecākā dārzkopības eksperta Māra Narvila padomi, kurus vari atrast šeit. Rakstā arī noskaidrosi, kuras koksnes pelni ir vērtīgākie.

Ja arī tev ir lieliska metode vai padoms, kur vēl izmantot pelnus, tad neturi sveci zem pūra, bet padalies ar to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!