Foto: Shutterstock

Pētījumā par kafijas biezumu izmantošanu augkopībā gūti pirmie secinājumi un novērojumi – kafijas biezumi kavē nezāļu attīstību un atbaida kaitēkļus, bet tajā pašā laikā kafijas biezumi var negatīvi ietekmēt sēklu dīgšanu un kavē augšanas procesu, "Tavs Dārzs" informēja pētījuma pārstāve Ērika Šmeļkova.

"Tavs Dārzs" jau vēstīja, ka Nacionālā botāniskā dārza (NBD) zinātnieki sadarbībā ar kafijas vairumtirgotāju "Paulig Coffee Latvia" un vides apsaimniekotāju "Eco Baltia" pēta dažādu dārza kultūru reakciju uz augsnes ielabošanu ar nekompostētiem kafijas biezumiem. Kā vēsta pētījuma veicēju pārstāve, zinātniskais apkopojums tiks prezentēts vēlā rudenī un arī nākamajā gadā, bet pašlaik tiek piedāvāts tikai neliels ieskats pirmajos novērojumos, kas ir ļoti vērtīgi dārzkopjiem.

Kafijas biezumu labā un sliktā ietekme uz augiem

Kā stāsta NBD zinātniece Jeļena Koļesņikova, izmēģinājums tika veikts ar desmit veida dārzaugiem – kafijas biezumi dažādās svaigu kafijas biezumu devās tika iestrādāti gan tieši sējot augsnē, gan stādot dēstus. Jau mēnesi pēc sējas zinātnieki izdarījuši arī pirmos secinājumus par kafijas biezumu divējādo ietekmi.

"Svaigi kafijas biezumi aizkavē sēklu dīgšanu un kavē augšanas procesu. Savukārt otrs vērojums ir patiešām ļoti iepriecinošs – kafijas biezumi kavē nezāļu attīstību un atbaida kaitēkļus (gurķiem, bazilikam, kāpostiem ir mazāk kaitēkļu bojājumu)," stāsta Koļesņikova.
Foto: Publicitātes foto
Dobes NBD, kurās norit kafijas biezumu pētījums uz dažādiem augiem.

Zinātniece arī novērojusi, ka dobēs, kur sastādīti sīpoli un tie apbērti ar kafiju, lociņi ir mazāki, tiesa, arī nezāļu ir mazāk. "Caurmērā lauciņos ar kafijas biezumiem dārzeņi un garšaugi aug lēnāk nekā bez kafijas," piebilst zinātniece. "Tas skaidrojams ar svaigos kafijas biezumos esošo ķīmiski aktīvo savienojumu toksisko ietekmi uz augiem un augsnes mikrofloru, traucējot barības elementu uzņemšanu un ietekmējot augšanas dinamiku."

Palīgs kaitēkļu apkarošanā

Kā ieskicē zinātniece, pētījumā viņi arī novērojuši, ka kafijas biezumi ir labs palīgs kaitēkļu apkarošanā, kas iecienījuši augus. Viņa norāda, ka kafijas biezumi varētu būt videi draudzīgs kaitēkļu apkarošanas līdzeklis. "Pozitīvie rezultāti apliecina tālāku pētījumu nepieciešamību šajā virzienā," piebilst Koļesņikova. "Tas būtu lielisks mūsu zinātnieku atklājums, kas atbrīvotu no nepieciešamības savus dārzus un augus indēt ar dažādām toksiskiem maisījumiem, kuriem ir ilgstoša negatīva ietekme uz vidi un cilvēku veselību. Eksperimenti NBD turpinās un vasaras beigās tiks salīdzināta jau raža dažādiem dārza augiem, kā arī barības vielu saturs augsnē ar un bez kafijas biezumiem." Plānots, ka šie pētījumi ar kafijas biezumiem turpināsies arī nākamajā gadā. Tad, kā ieskicē zinātniece, tiks vērota augu pašsajūta otrajā gadā pēc kafijas biezumu pievienošanas augsnei, kad daļa dīgšanu un augšanu ietekmējošo ķīmisko savienojumu būs sadalījušies. Tāpat tiks atkārtots arī eksperiments ar svaigiem kafijas biezumiem samazinātās devās.

Kafijas biezumu eksperiments kompostēšanā

Pētījumā ne tikai tiek eksperimentēts ar augiem un kafijas biezumiem, bet norit arī eksperiments ar kafijas biezumu kompostēšanu ar dažādiem materiāliem, piemēram, lapu koku lapām, pļautu zāli, zāģu skaidām un zirgu mēsliem.

"Šie maisījumi tiks izmantoti nākamajā gadā, kad tiks pētīts kā dārzeņus un garšaugus ietekmē kompostēti un daļēji sadalījušies kafijas biezumi. Tas ļaus izdarīt pirmos secinājumus gan par kafijas biezumu izmantošanas optimālajiem veidiem mūsu dārzos, kā arī radīs priekšstatu par tālāko eksperimentu ieteicamajiem virzieniem," skaidro zinātniece.

Šajā rakstā vari izlasīt to, kā kafijas biezumi var palīdzēt mājas darbos un dārzniecībā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!